Oslobodite poduzetnike i obrtnike od plaćanja PDV-a i neporeznih nameta

Zagreb, 4. prosinca 2020. – Dok se Vlada RH hvali mjerama za očuvanje radnih mjesta, poduzetnici kojima je ta pomoć namijenjena svjedoče o kaosu i nelogičnostima s kojim se svakodnevno susreću, upozorio je danas tijekom slobodne rasprave u Hrvatskom saboru zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre. S takvim odnosom prema poduzetnicima, naglasio je, izlazak iz krize možemo očekivati 2033. godine, a ne, kako to najavljuje ministar Marić, 2023.

Saborskim je zastupnicima pročitao samo jedan od statusa članova grupe Glas poduzetnika o problemima s kojima se naši poduzetnici susreću kada pokušaju ostvariti na pomoć kojom se Vlada RH hvali. Taj poduzetnik piše kako je tijekom proljetnog lockdowna predao zahtjev za potporu za očuvanje radnih mjesta, kao i za kredit za likvidnost. Potpore su mu isplaćene za prva tri mjeseca, sa zakašnjenjem zadnje isplate skoro 3 mjeseca.

„Nikad do tada nismo bili blokirani, cijelo vrijeme lockdowna mi zaposlenicima isplaćujemo plaće. Prihvaćen je naš zahtjev za drugi krug mjera, no naknadno je odbijen, jer smo imali zabilježen rast prihoda. Naime, čekajući isplatu mjera, drznuli smo se zaraditi za isplate plaća zaposlenicima“, čitao je Milanović Litre status jednog poduzetnika koji je, kako je napisao, resornom ministarstvu dostavio tabelarni prikaz prihoda iz kojeg je vidljivo da je u segmentu ugostiteljstva ukupni pad prihoda i veći od 80% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tom je poduzetniku prvo pozitivno ocijenjen zahtjev za HAMAG-ov Covid zajam, no kako nije bilo sredstava za isplatu, ni šest mjeseci kasnije nije dobio tražena sredstva.

„06. studenog, nakon sedam mjeseci čekanja isplate kredita za koji udovoljavamo sve uvjete, od HAMAG-a stiže odbijenica, zbog 30 dana blokade u koju smo ušli čekajući  isplatu potpora koja nam je odbijena nakon čekanja više od 60 dana. Račun je blokiran po nalogu Porezne uprave, za iznos doprinosa, od kojih smo trebali biti oslobođeni. Toliko o mjerama i namjerama“ piše poduzetnik u grupi Glas poduzetnika najavljujući mogućnost tužbe jer ih je Vlada izigrala.

Ovaj primjer je slika i prilika odnosa Vlade i državnih institucija prema poduzetnicima i gospodarstvenicima u Hrvatskoj, istaknuo je Milanović Litre.

„Ovo je dokaz neorganiziranosti i nepripremljenosti na drugi val Covida i svih problema koji su došli s tim valom. Svakodnevno smo svjedoci najava i medijskih natpisa u kojima državni službenici slave i hvale poticaje Vlade, najavljuju milijarde kuna pomoći i jeftine kredite i svakodnevno nas uvjeravaju da je sve u redu, da sve ide po planu i da će sve biti dobro. A onda s druge strane imamo priliku čitati ovakva iskustva s tim njihovim spasonosnim poticajima i mjerama pomoći“, zaključio je Marko Milanović Litre poručivši kako je vrijeme da Vlada shvati kako jedino poduzetnici u Hrvatskoj nesputanim poslovanjem mogu unaprijediti životni standard Hrvatskih građana.

Najnovije vijesti

Obećavam, neću te spammat!

Pretplati se na newsletter i budi informiran o najnovijim vijestima moga rada u Hrvatskom saboru i van njega.

Newsletter