Zašto sam poslao pismo pravobraniteljici za djecu o SPAR-ovom albumu Stickermania

U vremenima u kojoj svaka informacija može imati trajan utjecaj na djetetov odgoj i razvoj, pitanje koji je prikladan materijal za učenje nikada nije bilo važnije. Zbog toga sam se osjećao ponukanim pozabaviti se alarmantnim problemom u vezi albuma s naljepnicama koji distribuiraju SPAR supermarketi, a namijenjen je djeci u obrazovne svrhe.

Otkriće:
Bila je to obična večer kada mi je moj 5-godišnji sin uzbuđeno dodao album kako bi ljepili naljepnice u njegov novi Stickermania album koji mu je kupljen u SPAR-ovoj trgovini za kojeg oni tvrde da je materijal za učenje. Međutim, šokiralo me ono što sam vidio: naljepnica Ernesta “Che” Guevare, opisana na način koji je, čini se, bio namijenjen suptilnom veličanju njegovih djela i ideologije.

Problem:
Album predstavlja Che Guevaru u svjetlu koje je suprotno onome što o njemu znamo iz vjerodostojnih povijesnih zapisa. Predstavljajući njegov putopisni dnevnik u kojem su, između ostaloga, opisane njegove nasilne nakane, album ostavlja djecu s vrlo iskrivljenim pogledom na to tko je bio Guevara. Ovo nije izolirani problem pogrešno procijenjene naljepnice; pitanje je kakvu vrstu vrijednosti želimo usaditi svojoj djeci.

Pismo:
Napisao sam opširno pismo pravobraniteljici za djecu, Helenci Pirnat Dragičević, ističući različite aspekte koji uvrštavanje Che Guevare u album čine neprimjerenim i potencijalno štetnim. Pismo se također poziva na Opću deklaraciju o ljudskim pravima, naglašavajući potrebu da obrazovni materijali budu lišeni političke indoktrinacije. Hrvatska, kao država članica Ujedinjenih naroda, ima odgovornost osigurati usklađenost sadržaja s tim načelima.

Pravni aspekt:
Moja zabrinutost nije samo moralna nego i pravna. Zakon o pravobranitelju za djecu (Narodne novine 73/17), posebice članci 2., 7. i 11., daje ovlast pravobraniteljstvu da poduzima konkretne korake u ovakvim stvarima.

Poziv na akciju:
Kao angažirani građani, roditelji, majke i očevi moramo inzistirati na tome da obrazovni materijali odražavaju vrijednosti i standarde koje držimo kao društvo. Pozivam SPAR da smjesta izbaci ovaj album iz svojih trgovina i razmotri duboke implikacije predstavljanja osobe povezane s masovnim ubojstvima i gušenjem slobode govora kao uzora hrvatskoj djeci.

Što je sljedeće:
S nestrpljenjem očekujem odgovor pravobraniteljice za djecu, vjerujući da će se poduzeti brze i odgovarajuće mjere. Ovo je pitanje koje nadilazi političke granice; radi se o moralnoj i etičkoj budućnosti našeg društva, budućnosti koja počinje pravilnim obrazovanjem naše djece.

Hvala vam na čitanju i radimo zajedno na zaštiti nevinosti i integriteta naše djece.

Najnovije vijesti

Obećavam, neću te spammat!

Pretplati se na newsletter i budi informiran o najnovijim vijestima moga rada u Hrvatskom saboru i van njega.

Newsletter