Radna mjesta koja država pokušava spasiti neće postojati nakon popuštanja mjera

Zagreb, 28. siječnja – Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre u svojoj replici Ministru zdravstva Viliju Berošu postavio je pitanje u vezi njegove prošlotjedne inicijative oslobađanja poreza i svih neporeznih davanja svima onima kojima je rad bio zabranjen zbog epidemioloških mjera koju je ispred Hrvatskih suverenista predao Vladi Republike Hrvatske,

U svojoj replici ministru zdravstva Milanović-Litre je rekao:

Poštovani, ministre Beroš.

Prošli petak u susret sastanka Stožera, epidemiologa, ekonomskog tima i Vlade RH; u ime Hrvatskih suverenista; poslao sam prijedlog vladi u kojem sam tražio da svi poduzetnici koje ste vi zatvorili budu oslobođeni od plaćanja PDV-a i svih neporeznih davanja onoliko dugo koliko je trajao lockdown.

Smatram da je to najmanje što država u ovom trenutku može napraviti kako bi poduzetnici mogli koliko toliko lakše ponovno pokrenuti svoje poslovanje nakon popuštanja mjera.

Zanima jeli Vlada na tom sastanku usvojila ovaj prijedlog?

Na što je ministar Beroš odgovorio:

Raspravljamo o širokom aspektu pitanja, bilo je govora i o ovom, i vi ćete shvatiti da ja kao ministar zdravstva i neurokirurg ne mogu relevantno govoriti o gospodarskim temama međutim dali ste mi priliku prispodobiti što je Vlada RH od ožujka napravila do sada.

Dakle, mjerama za potporu zapošljavanja odnosno zadržavanju radnih mjesta, do sada je isplaćeno preko 8,25 milijardi uključujući time činjenicu da nije i plaćen određeni doprinos, ta suma se diže na 12 milijardi. Nadalje, dali smo mogućnost skraćivanja radnog vremena sa participacijom u plaćama radnika.

Dakle, ovu mjeru je koristilo 600 000 radnika odnosno 100 000 poslodavaca, mislim da je Vlada i sa ekonomskog aspekta napravila puno u okolnostima punjenja državnog proračuna koji postoji. Zatim tu su i krediti određeni tzv. COVID krediti koji su se nudili određenim poslovnim subjektima, to je nadoknada fiksnih troškova i brojni elementi koji nisu u mojoj nadležnosti. Hvala.

Nezadovoljan odgovorom ministra Beroša Milanović Litre odgovorio je povredom poslovnika i pokušao objasniti kako svrha spomenutih mjera je očuvanje radnih mjesta, te da je upitno hoće li ta radna mjesta uopće postojati nakon popuštanja epidemioloških mjera. Nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković ugasio mikrofon Saborskom zastupniku Hrvatskih suverenista i izdao dvije opomene Milanoviću Litri.

Najnovije vijesti

Obećavam, neću te spammat!

Pretplati se na newsletter i budi informiran o najnovijim vijestima moga rada u Hrvatskom saboru i van njega.

Newsletter