Hrvatska mora stati u obranu Poljske i Mađarske

Europski sud jučer je odbacio tužbu Poljske i Mađarske protiv europskog mehanizma kojim se za kršenje sloboda i vladavine prava kažnjava zemlje članice uskraćivanjem novca iz europskih fondova.

Ova presuda dokaz je sve veće federalizacije i centralizacije moći unutar Europske unije, kojom se dodatno oduzimaju prava i suverenost država članica. Spor između neizabranih Bruxelleskih birokrata i demokratski legitimno izabranih vlada Poljske i Mađarske u kojem su optužene za kršenje demokratskih prava, europskih vrijednosti i vladavine prava već dulje vrijeme se koristi kao sredstvo političke ucjene. Vladavina prava ne može imati jednoznačne elemente za sve države članice kada  znamo da je svaka od njih kulturno, povijesno, svjetonazorski i ekonomski jedinstvena, odnosno različita.

Europsko vijeće, parlament i komisija bi trebali poštivati nacionalne identitete država članica, koji su neodvojivo povezani s njihovim temeljnim političkim i ustavnim strukturama. Vladavina prava od jučer je postala političko oružje kojim će se kažnjavali čitavi narodi zbog provođenja politika koje nisu u skladu s agendom sve veće federalizacije Europske unije. Ovo je jedan od najsramotnijih događaja koji se mogao dogoditi unutar struktura Europske unije.

Izjave predsjednice Europske komisije, von der Leyen, koja je najavila odlučno djelovanje tj. kažnjavanje država članica u potpunoj su suprotnosti s izvornom idejom Europske unije čije izvorište proizlazi iz suradnje suverenih država članica.

Ako Europska unija nastavi ovim političkim smjerom za očekivati je da će Hrvatska postati najobičnija pokrajina na rubu federalno uređene superdržave. Hrvatska kao i svaka druga država članica Europske unije treba imati pravo određivati prioritete, politike i reforme koje će biti na korist Hrvaticama i Hrvatima, i koje ćemo moći provoditi bez straha od odmazde Bruxellskih birokrata.

Upravo iz tih razloga Hrvatska mora stati u obranu Poljske i Mađarske, te boriti se za njihova prava, suverenost i samoodređenje, jer ako su danas ugrožena njihova prava i ako se danas njih ucjenjuje tko može garantirati da sutra Hrvatska neće biti na njihovom mjestu.

Najnovije vijesti

Obećavam, neću te spammat!

Pretplati se na newsletter i budi informiran o najnovijim vijestima moga rada u Hrvatskom saboru i van njega.

Newsletter