Otvoreno pismo Poljacima

U ovome trenutku, dok Poljska brani istočnu granicu EU-a od ilegalne migracije i suočava se s hibridnim ratom koji protiv Europe vodi režim Aleksandra Lukašenka – manipulirajući pritom teškim sudbinama migranata – želim ovim otvorenim pismom izraziti svoju potporu Poljacima.

Već dulje vrijeme, naime, svjedoci smo snažnoga pritiska na poljske institucije – pritiska koji dolazi iz Bruxellesa.

Tijela Europske Unije, utemeljena kako bi promicala interese naroda koji čine europsku zajednicu, sada se, nažalost, iskorištava kao sredstvo napada na jednu državu članicu i njezinu demokratski izabranu vlast.

Doista, ne mogu se oteti dojmu da su Europski parlament, Europska komisija te naposljetku i Europski sud za ljudska prava postali oruđe u rukama onih koji se žele politički i ideološki obračunati s vladom u Varšavi koju predvodi stranka Pravo i pravda (PiS).

Poljsku se vladu napada zbog njezine reforme pravosudnog sektora. Pritom se ne želi uzeti u obzir kako PiS pokušava reformirati korumpirano i neučinkovito pravosuđe, koje je pod moćnim utjecajem postkomunističkih lobija. Riječ je o problemu koji muči i druge bivše komunističke države, pa i Hrvatsku.

Ne dajem si tu slobodu tvrditi kako poljska vlada provodi reformu pravosuđa bez ikakvih pogrješaka. Smatram, međutim, da kao vlast s demokratskim legitimitetom ona ima pravo tu reformu realizirati bez uplitanja institucija Unije. To je, uostalom, i zajamčeno dokumentima EU, koji ne daju jurisdikciju nad pravosuđem zemalja članica tijelima Unije. Istovremeno, tvrdi se kako Poljska ugrožava neovisnost pravosuđa, no za tu tvrdnju nije ponuđen nijedan pravi dokaz.

Važno je primijetiti kako u svojoj reformi Varšava rabi modelska rješenja koja već postoje u drugim zapadnim demokracijama, poput Njemačke ili Španjolske. Ta se rješenja, međutim, problematiziraju samo kada ih rabi Poljska.

Želim ovim otvorenim pismom pružiti potporu Poljacima i demokratskoj vlasti koja ih predstavlja. Poštujem činjenicu da poljska vlada unatoč svim pritiscima ne želi odustati od svojega programa – programa koji su poljski birači izabrali dvaput zaredom, na izborima 2015. i 2019.

Zbog predanosti tom programu vlada u Varšavi trenutačno plaća pravno kontroverzne novčane kazne i još uvijek ne dobiva dogovoreni novac iz Fonda za oporavak EU-a koji joj pripada, što sve smatramo potpuno neprihvatljivim. Posebice je to neprihvatljivo sada, u situaciji gdje je Poljska zajedno s baltičkim državama postala štit koji brani ujedinjenu Europu od nasrtaja hibridnog rata.

Želim podržati Poljsku u ovome trenutku jer smatram kako je treba podržati svatko tko – bez obzira na svoja politička uvjerenja – vjeruje u demokratska načela solidarnosti, nacionalne suverenosti, decentralizacije, slobode mišljenja i slobode općenito. Kao građani Hrvatske, države koja je svoju slobodu izborila uz teške žrtve, svjesni smo važnosti te vrjednote. Baš kao i Poljaci, čija je privrženost vlastitoj slobodi svojedobno pokrenula događaje koji su doveli do pada komunizma u Europi.

Svojim potpisom pridružujem se potpori koju su Poljskoj u zadnje vrijeme pružili brojni intelektualci ujedinjene Europe, ističući kako će borba koju vodi Poljska odlučiti o budućnosti Europske Unije i ustroju te zajednice naroda.

Stavljam taj potpis i zato što vjerujemo u Europsku Uniju koja čvrsto stoji upravo na temeljima spomenutih vrijednosti, onako kako su to i zamislili njezini utemeljitelji: poštujući suverenost i autonomiju svojih članica.

To je zajednica u kojoj se sve članice međusobno pomažu, ne dovodeći u pitanje neotuđivo pravo svake države da stvara onakvo društvo kakvo žele njezini građani.

To pravo doista pripada svakoj državi u Uniji. Pa tako i Poljskoj.

Postavljam, dakle, pitanje:

Je li doista potrebno da se, osim s istoka, Poljsku u ovome trenutku napada i sa zapada?

Najnovije vijesti

Obećavam, neću te spammat!

Pretplati se na newsletter i budi informiran o najnovijim vijestima moga rada u Hrvatskom saboru i van njega.

Newsletter