Održan sastanak s veleposlanikom Poljske Andrzejem Jasionowskim

Kao voditelj Hrvatsko-poljske međuparlamentarne skupine prijateljstva primio sam veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Andrzeja Jasionowskog. U pratnji veleposlanika bila je i konzulica Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Dagmara Luković. Iz Stručne službe Hrvatskoga sabora sastanku je prisustvovala tajnica Skupine prijateljstva Snježana Ramljak.

Uvodno sam istaknuo vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose između Hrvatske i Poljske, bez otvorenih pitanja, čemu svjedoči aktivna suradnja na svim razinama. Izrazio sam zadovoljstvo političkim i gospodarskim odnosima, uspješnom suradnjom u okviru Europske unije te naglasio kako uvijek ima prostora za daljnje unapređenje suradnje. Ujedno sam zahvalio na brzoj i velikodušnoj pomoći koju je Poljska pružila žrtvama potresa u Hrvatskoj.

Veleposlanik Jasionowski potvrdio je odlične bilateralne odnose između Hrvatske i Poljske. Naglasio je kako je svjestan teških trenutaka koje je Hrvatska doživjela u potresima, u dodatno teškim uvjetima uzrokovanima pandemijom Covida-19 te je izrazio želju za brzi oporavak i istaknuo kako Poljska suosjeća s hrvatskim narodom i nastoji pružiti svu potrebnu pomoć.

U nastavku sastanka dotaknuli smo se brojnih tema od zajedničkog interesa. Između ostaloga, naglašena je dobra suradnja hrvatskih i poljskih europarlamentaraca, kao i dragocjena poljska iskustva u povlačenju sredstava iz europskih fondova, a bilo je riječi i o problematici uvođenja eura.

Razgovaralo se o poveznicama među zemljama srednje i istočne Europe te o važnosti Inicijative triju mora, koja pruža brojne mogućnosti suradnje s ciljem poticanja gospodarskog rasta svih uključenih zemalja. Osvrnuli smo se i na demografska pitanja, pitanja migracija te odnosa sa susjedima.

Istaknuli su zadovoljstvo aktivnom suradnjom na parlamentarnoj razini, a posebno dugogodišnjom uspješnom suradnjom međuparlamentarnih skupina prijateljstava. Složili smo se kako postoje brojna područja za razmjenu iskustava i unapređenje suradnje, kako na bilateralnoj tako i na multilateralnoj razini, unutar EU-a i NATO-a, koja će pridonijeti političkim, gospodarskim i kulturnim odnosima između Hrvatske i Poljske.

Najnovije vijesti

Obećavam, neću te spammat!

Pretplati se na newsletter i budi informiran o najnovijim vijestima moga rada u Hrvatskom saboru i van njega.

Newsletter