Inicijativa
spomendana
Oca domovine
Ante Starčevića

Potpišite peticiju i priključite se pokretu ljudi koji vjeruju u važnost poštivanja ostavštine Oca domovine dr. Ante Starčevića. Time ćete poslati poruku Vladi Hrvatske koji tražimo priznanje doprinosa Oca domovine našem narodu. Zajedno možemo osigurati da sjećanje na njega živi generacijama koje dolaze.

Potpiši peticiju danas - pridruži se pokretu za službeni spomendan Ante Starčevića

Peticija - Ante Starčević

Zašto Ante Starčević zaslužuje spomendan?

Dr. Ante Starčević velikan je hrvatske povijesti – političar, vizionar i književnik koji se ustrajno, nesebično i nepokolebljivo cijeloga života borio za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Tijekom svoga života neustrašivo je prkosio Austro-Ugarskoj hegemoniji zbog čega ga je hrvatski narod još za života proglasio Ocem domovine.

Starčevićeva politička vizija bila je utemeljena na uvjerenju da je slobodna i samostalna Hrvatska neophodna za opstanak i procvat hrvatskog naroda.

Identificirao je i analizirao prijetnje hrvatskoj slobodi i neovisnosti te ostao izvor inspiracije za sve Hrvatice i Hrvate koji vjeruju u važnost nacionalnog suvereniteta, slobode i vladavine prava.

Starčevićeva borba i vizija ostavili su dubok trag u hrvatskoj povijesti te su i danas aktualni i relevantni. Njegov život i rad podsjetnik su da je hrabrost, principijelnost i vjera u vlastiti narod ključni preduvjet za ostvarenje slobodne i neovisne države.

Stoga, njegovo djelo i naslijeđe zaslužuju da se službeno obilježavaju i poštuju kroz spomendan. To bi bio još jedan važan korak u afirmaciji vrijednosti koje je Ante Starčević zastupao, a koje su i danas neophodne za napredak i prosperitet hrvatskog društva.

Podjeli peticiju i pomogni inicijativi

Temelji moderne Hrvatske suverenosti i život Oca domovine

Otkrijte prekretnice, književna djela i političke doprinose Ante Starčevića dok se zalagao za hrvatsku težnju za samoodređenjem.

23. svibnja, 1823.

Rođenje

Ante Starčević, najmlađe dijete Milice i Jakova rođen je 23. svibnja 1823. u selu Veliki Žitnik kraj Gospića. U vrijeme njegovog rođenja Veliki Žitnik spadao je pod austrijsku Hrvatsko-slavonsku Vojnu krajinu.

Obitelj Starčević potječe iz bunjevačke grane. Prema predaji prvi lički pripadnik obitelji Starčević stigao je iz Hercegovine u 16. stoljeću, vjerojatno kao vojnik u postrojbama Petra Kružića.

23. svibnja, 1823.

1836.

Odlazak u Karlobag

Život trinaestogodišnjeg Ante Starčevića doživio je presudni obrat kada ga je očev polubrat Šime Starčević odveo iz Žitnika u Karlobag, gdje je Šime služio kao župnik.

Šime Starčević nije bio običan učitelj. Bio je vrsni jezikoslovac i žestoki domoljub koji se borio za očuvanje hrvatskog jezika.

Bio je i protivnik ideja da se ostvari potpuno jedinstvo hrvatskog i srpskog jezika i pravopisa kao što su to zagovarali Ilirci predvođeni Ljudevitom Gajem i Vuko Karadžićem. Smatra ga se duhovnim ocem Ante Starčevića.

1836.

1839.

Dolazak u Zagreb

Šime Starčević osigurava mu smještaj i hranu u sjemeništu, gdje on zauzvrat služi klericima i svećenicima dok pohađa klasičnu gimanziju.

U gimnaziji započinje prijateljstvo s Eugenom Kvaternikom, odnos koji će se pokazati ključnim u oblikovanju njegovog budućeg puta.

1839.

1843.

Matura i nastavak obrazovanja

Maturirao je u dvadesetoj godini života. Iste godine započeo je studij filozofije na Kraljevskoj akademiji u Zagrebu i Bogosloviju u Senju.

1843.

1844.

Podrtini Solina

Prve pjesme piše za Zoru Dalmatinsku pod okriljem Ante Kuzmanića s pseudonimom A. V. Rastevčić.

1844.

1845.

San i istina

Pjesma “San i istina” objavljena je u “Danici” 1845. godine.

1845.

19. travnja 1845.

Vjerni podložnici premilostivom kralju Ferdinandu V.

Pjesma “Vjerni podložnici premilostivom kralju Ferdinandu V.” objavljena je u “Danici” br. 16.

19. travnja 1845.

28. lipnja 1845.

Dva sunca.

Pjesma “Dva sunca” objavljena je u “Danici” br. 26.

28. lipnja 1845.

29. srpnja 1845.

Srpanjske žrtve

Putujući iz Zagreba za Peštu, našao se svjedokom tragičnog događaja koju će u povijest zapamtiti kao “srpanjske žrtve”. Austrijska vojska otvorila je vatru na pristaše Narodne stranke, koji su prosvjedovali protiv nelegalno imenovanja mađaronskog kandidata Josipa Žuvića.

29. srpnja 1845.

1845.

Odlazak u Peštu

U jesen 1845. putuje u Peštu na nastavak studija uz pomoć senjskog biskupa Mirka Ožegovića.

1845.

29. studenoga 1845.

Tužba.

Pjesma “Tužba.” objavljena je u “Danici” br. 48.
29. studenoga 1845.

1845.

Nešto o pirnih običajih u Lici

U Danici objavljena je dokumentarno-etnografsko pripovjedna proza “Nešto o pirnih običajih u Lici“, djelo koje ga je stavilo na sam vrh hrvatskih prozaista narodnog preporoda.

1845.

1846.

dr. Ante Starčević

Doktorirao je 1846. godine filozofiju te je iste godine prekinuo bogoslovni studij u Budimpešti zbog političkih previranja.

Vraća se u Zagreb i pridružuje Ilirskom pokretu kao jedinom opozicijom Mađarskoj represiji u Hrvatskoj.

1846.

1846.

Ličanin Zori Dalmatinskoj.

Pjesma “Ličanin Zori Dalmatinskoj.” objavljena je u “Zori Dalmatinskoj” br. 1.
1846.

1846.

Za llirstva nebiaše druga nego da budeš Ilir ili Magjaron. Reći da si Hervat, znamenova da si Magjaron. Rodjen Magjar, rodjen u Ungarii, ter samo za vreme pribivajuć u Hervatskoj ako si rekao da si Magjar, to je nosilo da si Magjaron. Samo u tu jednu stranku, u Ilire ili u Magjarone, morao je kod nas svatko spadati. O redkih koji se braniše proti tomu razredjivanju ljudih, ili nehtedoše u nijedan taj razred brojeni biti, O tih biaše sud da su habi-kruhi, prosvetljeni zvahu ih fruges consumere nati, a javno mnenje govoraše skladno, da su austrianski špioni.

– Ante Starčević, Otac domovine
1846.

23. ožujka 1848.

Ban Josip Jelačić

Kralj Ferdinand I. Habsburgovac imenuje Josipa Jelačića Bužimskog 23. ožujka 1848. godine u Beču hrvatskim banom i tajnim kraljevskim savjetnikom te ga unapređuje u čin generalmajora i zapovjednika obiju banskih pukovnija, glinske i petrinjske.

Jelačić nakon neuspješnih pregovora najavljuje rat mađarskom ministarstvu, te 11. rujna s 50.000 vojnika prelazi Dravu i pripaja Međimurje.

Ante Starčević slavi vojne uspjehe do trenutka pripajanja Međimurja Hrvatskoj. Ipak, nakon ove potrebe izražava svoje razočaranje Jelačićem, jer smatra da se nastavlja boriti za ciljeve Austrije koji ne služe interesu hrvatskog naroda.

23. ožujka 1848.

5. lipnja 1848.

Sabor

Sabor Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije 1848. godine je prvi moderni Sabor u hrvatskoj povijesti u koji su zastupnici birani putem izbora čime je završilo razdoblje dotadašnjeg feudalnog, staleškog Sabora. Također, prvi je Sabor koji je zasjedao na hrvatskom jeziku.

Među najvažnijim saborskim zaključcima koje je donio je onaj o ustoličenju bana Josipa Jelačića, o ukidanju kmetstva, zatim o uređenju odnosa Hrvatske s Ugarskom i Austrijom kojim se ne priznaje ugarska vlada, o davanju banu diktatorskih ovlaštenja, o ustavu krajiškom i povlasticama krajišnika.

Iste godine, 9. srpnja 1848., raspušten je te neće zasjedati idućih trinaest godina.

5. lipnja 1848.

1848.

Nesuđeni svećenik

Godine 1848. ban Josip Jelačić provodi reforme hrvatskog društva. Bogoslovi se moraju vratiti u svoje biskupije. Kritički duh Ante Starčevića prema svjetovnim temama, ponajprije politici, nije lako prihvaćen u svećeničkim krugovima. Vraća u Senj i obznanjuje biskupu Ožegoviću da se odriće svećeničkog ruha. 

1848.

5. svibnja 1848.

Odziv od Velebita

Pjesma “Odziv od Velebita” objavljena je u “Danici” br. 20. u počast hrvatskoga bana Josipa Jelačića. Kasnije se kritički odnosio prema banu za kojeg je smatrao kako spašava Beč i Monarhiju, koja je zauzvrat stoljećima ponižavala i držala u ropstvu hrvatski narod.

5. svibnja 1848.

22. listopada 1848.

Iz Like

Starčevića je duboko pogodila nesreća graničara Filipa Baričevića kojemu su samovoljni oficiri dali odrezati obje ruke. Ta scena duboko je utjecala na njegov animozitet prema Austriji.

Starčević ubrzo u listu “Slavenski Jug” 22. listopada 1848. objavljuje dopis “Iz Like”, u kojem se osjeća novi ton i zaokret u njegovu viđenju Austrije, opravdano je pretpostaviti da se događaj iz te priče zbio negdje netom prije objave toga dopisa.

22. listopada 1848.

10. prosinca 1848.

Političke iskrice

Tekst je tiskan u prvom hrvatskom oporbenom demokratskom glasilu “Slavenskom Jugu” od 10. prosinca 1848. do 20. siječnja 1849. i potpisan je inicijalima prvoga i posljednjeg slova latinske abecede – A. Z.

Članak razmatra autorstvo niza od 24 aforizma, objavljena pod naslovom “Političke iskrice”. Tekst obiluje sintagmama i misaonim konstrukcijama koje se mogu prepoznati u Starčevićevim predstavkama, govorima, poslanicama i člancima.

10. prosinca 1848.

2. prosinca 1848.

Početak Bachovog apsolutizma

Franjo Josip I. došao je na prijestolje nakon abdikacije njegova strica Ferdinanda I. Uz rusku vojnu pomoć ugušio je 1849. madžarsku revoluciju i uveo centralističko-apsolutistički režim.

Kralj Franjo Josip I. proglasio je ustav koji je negirao gotovo sve demokratske tekovine tog vremena.

Ustav, koji je stupio na snagu 10. rujna 1849., označio je kraj organiziranog hrvatskog političkog i nacionalnog pokreta tijekom 1848. i 1849. godine.

2. prosinca 1848.

1849.

Protivnik tzv. “Velike Srbije”

Prvobitno podržavajući ilirske ideje i jugoslavensko ime za Južne Slavene kao odgovor Ausro-ugarskoj hegemoniji, Starčević mijenja svoj stav nakon objave knjige “Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona” Vuka Karadžića.

U svojim govorima počinje se zalagati za hrvatsku suverenost i samostalnost braneći samobitnost hrvatskog jezika i izravno kritizirajući Srbiju i srpstvo kojim se promovira tzv. “Velika Srbija”.

1849.

1849.

Nesuđeni profesor

Godine 1849. Ante Starčević prijavio se za mjesto profesora filozofije na Pravnoj akademiji u Zagrebu. Nakon što je izuzetno dobro prošao na ispitu, preporučen je za imenovanje na mjesto profesora, ali mu je zahtjev odbijen. Nakon toga zapošljava se u u odvjetničkom uredu Lavoslava Šrama.

Dekret za njegovo imenovanje potpisan je u Beču, ali je netko intervenirao – najvjerojatnije sam biskup Ožegović. Položaj je dodijeljen češkom kandidatu koji nije imao potrebne kvalifikacije i koji nije čak ni govorio hrvatski.

1849.

1850.

Starost

Objavljuje filozofske oglede u “Obćem zagrebačkom koledaru za godinu 1850.” pod nazivom “Detinstvo, muževnost, mladost i starost” i “Starost”.

Josip Horvat, hrvatski novinar i povjesničar, navodi kako su to “prva dva eseja u modernoj hrvatskoj književnosti, pisana na način, moguće čak nadahnuta Montaigneovim djelom, filozofsko-psihološke studije u kojima pisac razmatra različita doba ljudskoga života, njihovu psihologiju i značenje u povijesti, u političkom, socijalnom i općenito kulturnom životu čovječanstva.”

1850.

6. srpnja 1851.

Hervatska rečoslovica

Narodne Novine objavljuju Starčevićev poziv za pretplatu na njegovu “Hervatsku rečoslovicu“. Starčevićeva gramatika je reakcija na “Književni dogovor” u Beču (20. ožujka 1850.), kojim su hrvatski i srpski književnici te jedan slovenski prihvatili pravila Vuka Stefanovića Karadžića za jezik i pravopis zajedničkog književnog jezika.

Starčevićeva prva reakcija bila je četiri mjeseca nakon “Književnog dogovora“, kada je u predgovoru Razvodu istarskom (glagoljaška isprava na hrvatskom iz XV. st.) prvi putafirmirao hrvatsko ime narodnog jezika.

6. srpnja 1851.

31. prosinca 1851.

Silvestarski patent

Izdan sveobuhvatni dekret kojim je ukinut teško stečeni ustav i uspostavljen carski apsolutizam. Patent je označio duboku prekretnicu u austrijskoj politici.

Pod Bachovim apsolutizmom Hrvatska je uvelike patila od pojačanog centralizma i potiskivanja hrvatskog nacionalnog identiteta. Zabranjena je hrvatska zastava, a njemački je nametnut kao službeni jezik škola i uprave.

31. prosinca 1851.

1852.

Razvod istrijanski od god. 1325

Objavljuje latinični prijepis javne pravne isprave na hrvatskom jeziku pod naslovom “Razvod Istarski od god. 1325” u Kukuljevićevom “Arkivu za povjestnicu jugoslavensku“. Dokument, izvorno na glagoljici, uključuje popis feudalnih gospodara iz različitih vremenskih razdoblja koji su vladali Istrom, poput kneza Albrechta (umro 1325.) i oglejskog patrijarha Rajmunda (umro 1299.).

U tekstu su dragocjeni zapisi iz gospodarskog, političkog, kulturnog i svakodnevnog života, a pojedini njegovi ritmizirani dijelovi pokazuju da se može čitati i kao književni tekst.

1852.

1852.

Poslanica pobratimu D. M. u B.

Svoje praktično-filozofske teze iznosi u jedinstvenoj formi putopisnog humora kroz seriju članaka objavljenih u Nevenu pod zajedničkim naslovom “Poslanica bratu D. M. u B.

1852.

18. kolovoza 1852.

Odgovor Srbskome dnevniku

Počinje se širiti u hrvatskom narodu mišljenje, da su pripadnici istočne crkve po narodnosti Srbi, počela se širiti srpska narodna misao. U čemu je Starčević vidio veliku opasnost. U tome su se isticali baš oni Ilirci, koji su se prepustili austrijskom birokratizmu protiv hrvatskog naroda.

Protiv srbovanja na uštrb hrvatstva oglasio se najprije u privatnim razgovorima u krugu svojih najintiminijih prijatelja. U javnoj štampi pod upravljanjem Austrije nije bilo moguće takve ideje promovirati. Pukim slučajem je već 1852. godine u javnosti iznjeo svoje misli o tom pitanju.

Te godine odbor “Matice ilirske” ponudio je zaslužnom i uglednom hrvatskom književniku uredniku “Zore Dalmatinske” Anti Kuzmaniću, velikom borcu za hrvatski jezik i književnost da prevede za Maticu Schedlerovo djelo: “Das Buch der Natur“, na hrvatski jezik.

Ta odluka potaknula je “Srbski dnevnik“, da napadne ne samo na “Maticu ilirsku” i njezin odbor nego i na Hrvate i hrvatski jezik, poričući, da Hrvati imaju uopće književni jezik.

U vrijeme dok Ljudevita Gaja nije bilo u Zagrebu, Ante Starčević uspjeva nagovoriti svog prijatelja i zamjenika urednika “Narodnih novina” da tiska u broju 189. od 18. kolovoza odgovor Srbskom dnevniku.

18. kolovoza 1852.

21. rujna 1852.

Odgovor Srbskome Dnevniku i beogradskim novinam

Beogradske Srbske Novine su oštro reagirale člankom imena “G. Ljudevit Gaj i Srbi”. Nakon objave članka Starčević ima još veću volju za polemiku, pogotovo stoga što je Karadžić ograničio Hrvate na šačicu čakavaca ili, možda, i kajkavaca, pa 21. rujna 1852. piše duži članak pod naslovom “Odgovor Srbskome Dnevniku i Beogradskim Novinam” koji je objavio u 221. broju Narodnih Novina objavljenih 27. rujna 1852. godine.

Starčević je produbio svoja stajališta o Srbima i srpskom jeziku, porekavši Srbima nacionalnu vrijednost i posebnost, ime i jezik. Navedeni je članak potpisao punim imenom i naveo da je baš on napisao i objavio spomenuti članak i to u Gajevoj odsutnosti i dapače, protiv njegove volje.

21. rujna 1852.

1852.

Selski prorok

Ante Starčević napisao je četiri drame od kojih je sačuvana samo druga, Selski prorok iz 1852. godine. Prva njegova drama Porin iz 1851. godine, treća Ljubomir iz 1853. godine te četvrta, pretpostavlja se iz 1854. godine, za koju se ne zna naslov, izgubljene su.

1852.

1853.

Prizor iz života

Objavljuje “Prizora iz života“, putopisa koji nudi kritički pogled na Hrvatsku i prenosi snažnu političku poruku kroz prikaz ciganskog života.

1853.

02. veljače 1853.

Matica ilirska

Postaje dobrovoljni tajnik Književnog odbora Matice ilirske. Predsjednik je Ambroz Vranyczány Dobrinović, a potpredsjednik Književnog odbora je Ivan Kukuljević Sakcinski.

02. veljače 1853.

1853.

Uredništvo Nevena

Volonterski počinje raditi u uredništvu Nevena, jedinog hrvatskog književnog časopisa za vrijeme Bachova apsolutizma, u kojem je godine 1852. izlazila i njegova satirička “Poslanica pobratimu D. M. u B.“, a godine 1853. pjesnički prijevodi Anakreontovih začinaka i “Prizor iz života“.

1853.

6. listopada 1860.

Politika

Napisao je uvodnik pod naslovom “Politika” u 6. broju “Pozora” (kasnije “Obzor“) kao općenitog narodnog glasila u kojem je glavni urednik bio Ivan Perkovac, vlasnik Eduard Vrbančić, a pokrovitelj Josip Juraj Strossmayer.

6. listopada 1860.

19. listopada 1860.

Diplomacija

Objavljen je drugi uvodnik pod naslovom “Diplomacija” u “Pozoru“.

19. listopada 1860.

20. listopada 1860.

Listopadska diploma

Ukinut apsolutizam i ponovno uspostavljen ustavni poredak u zemljama Austrijske monarhije. Unatoč konstruktivnim nastojanjima u reformiranju i modernizaciji države, otpor germanizaciji bio je snažan.

Neodrživ proračun, skup birokratski aparat, rastuća nacionalna svijest među narodom Monarhije, ekonomska recesija i vojni poraz Austrije kod Solferina 1859. rezultirali su krizom koja je dočekana carevom Listopadskom diplomom.

20. listopada 1860.

Siječanj 1861.

Međimurje pod Mađarskom

Ukinućem Bachovog apsolutizma i donošenjem Listopadske diplome Međimurje je ponovno pod vlašću Mađara, izloženo jakoj denacionalizaciji i mađarizaciji. Mađari mijenjaju sve hrvatske nazive mjesta u mađarske.

Iz “Predstavke županije riečke“:

“Međiumurje, kao što bijaše s ovaj kraj zadnjih dviju stotina godina, ne kroz krivnju naroda hrvatskoga, tudjincu pronevjereno, povratio je ovoj kraljevini onaj muž (Jelačić), koji no je i prestolje vašega veličanstva u najpogibelnije dosad vrijeme s narodom hrvatskim obranio, i ovo udo naše domovine, ako bi se na njemu razvila zastava makar čija, nu za neodvisnu od vašega veličanstva priznana, mi ćemo znati mačem obraniti: a drugo makar kakovo odstranenje ovoga uda od Hrvatske, kako i svaku drugu povredu prava samostalnosti ove kraljevine, narod hrvatski ne može nego smatrati za dokaz, da prestolje prejasne obitelji vašega veličanstva za navijeke raskida onaj sveti i ugovoreni savez, koji jedini ovu kraljevinu s njezinim zakonitim kraljem spaja.”

-dr. Ante Starčević
Siječanj 1861.

20. veljače 1861.

Veliki bilježnik

Početkom 1861. izabran je za velikog bilježnika Riječke županije gdje se istaknuo kao autor čuvenih Predstavki riječke županije kojima je odredio svoje stajalište prema svim temeljnim političkim pitanjima važnima za sudbinu Hrvatske. Ti su spisi bili osnova političkog programa Stranke prava

20. veljače 1861.

28. veljače 1861.

Veljački patent

Car Franjo Josip donosi “Veljački patent” kojim je dopunio Listopadsku diplomu, a koji označava povratak apsolutizmu i ovlašćuje vladara da raspušta zakonodavna tijela.

Ovo ograničenje prava Carevinskog vijeća potaknulo je mađarske i hrvatske predstavnike da odustanu od sudjelovanja u njegovom radu. Zbog upornog otpora, arhitekt zakona, ministar Anton Schmerling, prisiljen je dati ostavku.

28. veljače 1861.

siječanj 1861.

Predstavke

Starčević sastavlja “Predstavke” koje je Riječka županijska skupština prihvatila.

Kratko, jasno i snažno Starčević u predstavkama prikazuje svojim krepkim i surovim stilom te za nj karakterističnom retorikom svoje viđenje slike položaja Hrvatske u Habsburškoj Monarhiji, iz koje izrasta pravaška ideologija sa svojim glavnim obilježjem: težnjom za samostalnom hrvatskom državom, dakle veleizdajom prema središtu Monarhije koje nastoji održati i ojačati jedinstvenu državu.

siječanj 1861.

1861.

Osnovana Stranka prava

Ante Starčević i Eugen Kvaternik, osnovali su Stranku prava. Taj politički pokret težio je promicanju hrvatske neovisnosti i suverenosti, protiveći se austrougarskoj vlasti. Starčević i Kvaternik su svojim utjecajnim spisima i govorima rasplamsali žarku želju za samoodređenjem, značajno oblikujući buduću političku sliku Hrvatske.

Krilatica koja je oslikavala njihovo djelovanje i stav glasila je:

Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

1861.

15. travnja 1861.

Veliki Sabor Hrvatske

Izabran je kao zastupnik kotara Hreljin-Grobnik u saziv Sabora kojeg su činili predstavnici vojne krajine, aristokracija, svećenstvo i najugledniji djelovi društva.

Životno pitanje o kojem se Hrvatski sabor morao izjasniti bio je odnos Hrvatske prema Ugarskoj i Austriji.

15. travnja 1861.

1861.

Članak 42.

U članku 42. u zakonu “O odnošenju Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije prema kruni i kraljevini Ugarskoj” se traži da prije početka pregovora Ugarska mora priznati Trojednoj kraljevini teritorijalnu cjelovitost koja podrazumijeva područje Hrvatske, Slavonije, Dalmacije, Istre, Međimurja i Vojne krajine te samostalnost minimalno u onim poslovima u kojima je Hrvatsko kraljevstvo samostalnost već steklo – uprava, sudstvo, školstvo, bogoštovlje.

U nekoliko napisa i istupa Ante Starčević najoštrije se obrušio na članak 42. Na tom zasjedanju sa svojim pravaškim krugom pristaša odijelio na pitanju načina pregovora s Austrijom, ali je bio suglasan s Mažuranićem u stavu da Hrvatska ne treba ući u Carevinsko vijeće. 

1861.

5. kolovoza 1861.

Sabor Zvonimirove krune

Starčevićevim prijedlogom Sabor donosi odluku kojom ne priznaje zajedničke poslove s Austrijom. Osuđuje sveslavensku narodnost koju podmeće Austrija da bi se Hrvati, Poljaci i Česi odrekli svoje narodne povijesti, što bi za sve ove narode značilo daljnje “robovanje” u Monarhiji.

Beč je državni Sabor Hrvatske prozvao “divlji sabor Zvonimirove krune“, vjerojatno iz razloga jer im je smetao pa su ovakvim pogrdnim nazivom htjeli dati do znanja svima da se ne slažu s Saborom.

5. kolovoza 1861.

26. lipnja 1861.

Bog i Hrvati!

Narod hervatski sačuvao si je u svih nevoljah, koje nepravedno terpi od Austrie, još jedno neprocenjivo dobro, a to je: vera u Boga i u svoje desnice. Narod hervatski veruje, bez da mu itko kaže, da je providnost njemu, koji je tristagodišnje sužanjstvo Austrie preživio, njemu, koji se je u duhu keršćanskom za druge vazda žertvovao, lepu budućnost odredila; narod hervatski veruje, da tu budućnost, to poslanstvo, nebude odkaživati Austria, nego Bog i Hervati!

-dr. Ante Starčević
26. lipnja 1861.

8. studenog 1861.

Raspušten Sabor

Car Franjo Josip I. rapušta Sabor kao odgovor na otpor centralizmu, posebno zbog odbijanja Sabora da pošalje izaslanike u Bečko Carevinsko vijeće.

8. studenog 1861.

Veljača 1862.

Tri nove predstavke

Nakon raspuštanja Sabora politički život seli se u županijske skupštine. Starčević predstavlja tri nove predstavke koje prihvaća riječka, ali i ostale županije.

U prvoj predstavci zagovara ustroj hrvatske pomorske vlade i korištenje hrvatskog jezika.

U drugoj zahtjeva da se ukloni austrijsko redarstvo iz Rijeke za koje smatra da uvodi pomutnju među narod i radi protiv interesa Hrvatske.

U trećoj predstavci zagovara proširenje nadležnosti kotarskih sudova. 

Veljača 1862.

4. lipnja 1862.

Govor u skupštini

Održan govor u skupštini povodom krvavih prosvjeda u Rijeci koji se dogodio nakon posvete barjaka županije na Grobničkom polju. Smatrao se da su izgredi izazvani od strane austrijske policije u suradnji s velikim županom Bartulom Zmajićem.

Starčeviću se na teret stavljaju sljedeće izjave:

Da mi u živoj žeravi na koljenima prosimo, od austrijske vlade ništa ne budemo isprosili, osim ako ovoj vladi okolnosti štogod ne bi za čas otele

Ja daklem predlažem, da se ne baca krivnja za onaj izgred na nikoga, nego neka se opišu točno sve okolnosti i sva pojavljenja, koja se oko onoga izgreda pojaviše, neka se iskaže da je austrijska vlada nastojala hrvatski narod svakojakim sredstvima zavadjati i medju se razjarivati. Pa nakon toga točnoga opisa neka se zaključi, da je bezuspješno zahtijevati zadovoljštinu od vlade austrijanske, dok ona primjereno ne kazni prave krivice u onoj smutnji. Ako toga ne učini, onda znamo i mi i svakolik narod, da smutnje, koje se zbiva u Rijeci, ne dolaze od drugud nego od one vlade.

-dr. Ante Starčević
4. lipnja 1862.

20. listopada 1862.

Suspenzija

Tijekom jeseni pokrenuta je istraga protiv Starčevića zbog skupštinskog govora održanog 4. lipnja kojim je pokušao “razdražiti na preziranje i mržnju proti načinu vladanja i upravi državnoj”.

Veliki župan Bartol Zmajić po nalogu vlade suspendirao je Starčevića s pozicije velikog bilježnika Riječke županije. Starčević se vraća u Zagreb kako bi dočekao konačan ishod kaznenog postupka.

20. listopada 1862.

14. srpnja 1863.

Politički progon

Dana 08. lipnja 1863. godine održala se glavna rasprava, uz veliko zanimanje hrvatskog puka, na zagrebačkom sudu tijekom koje Starčević potvrđuje istinitim sve izgovoreno i zapisano tijekom županijske skupštine 04. lipnja 1962. godine.

Priznati zakonitost toga § i svih zakona uvedenih u našu zemlju izmedju ’48. i ’61. godine smatram izdajstvom proti narodu. kojega me je providnost sinom učinila. A ljuto se varaju oni koji to od mene očekuju

Proti takovom postupanju braniti se smatram ja za sramotu i za pogrdu moga poštenja

Osuđen je samo na mjesec dana zatvora zbog zločina ometanja javnog reda i mira iako zakon određuje kaznu između jedne i pet godina. Nakon žalbe, viši sud 14.  srpnja potvrđuje presudu nakon čega je smijenjen s pozicije velikog bilježnika riječke županije. Starčević odslužuje kaznu u županijskom zatvoru u Zagrebu,  te nakon izlaska na slobodu počinje, još jednom, raditi u odvjetničkom uredu Lavoslava Šrama.
14. srpnja 1863.

1863. - 1865.

Cenzura i politička marginalizacija

Ante Starčević nakon zatvorske kazne nije mogao pisati javno zbog nedostatka naklonih medija i austrijske cenzure, ali je osobnim kontaktima širio svoje misli i načela.

Ostao je u kontaktu s Kvaternikom koji je u to vrijeme boravio u tuđini i nastojao promovirati ideju slobodne Hrvatske u Europi.

1863. - 1865.

12. studenoga 1865.

Sazvan Hrvatski sabor

Kralj Franjo Josip I. amnestira sve zločine počinjene štampom i ukida posljedice osuda i kazni što je omogućilo Starčeviću ponovnu kanidadaturu za Sabor.

U lipnju 1865. godine održani su izbori u kojima su Strossmayerovi narodnjaci zajedno s unionistima tj. mađaronima osvojili većinu.

Ante Starčević izabran je iz zagrebačkog petog kotara, kao i u Vrbovskom kotaru. Prijatelji Eugena Kvaternika prijavljuju ga za izbore u Ribniku, ali je kandidatura odbijena s objašnjenjem da Kvaternik ne može biti zastupnik jer je ruski podanik.

Programski prijedlog mađarona i unionista bio je prihvatljiv pravaškom programu u kojem se zahtijevao povratak cjelokupnosti Hrvatske i prava na samoopredjeljenje što je omogućilo Anti Starčeviću pridruživanje klubu, u nadi da će s njima uspjeti u svojim ciljevima.

12. studenoga 1865.

1865.

Djelovanje u klubu

Tijekom svoga djelovanja u klubu, najveću borbu je vodio protiv nezakonito izabranih graničarskih časnika, stranaca koji nisu bili u službi hrvatskog naroda, ni Hrvatske.

Zalagao se da ih Sabor ne prizna dok se granica ne ukine i dok se hrvatski ustav ne primjeni na sve dijelove Hrvatske s čime se složio cijeli klub.

Medju tim muževima imade naše braće, koja će u svoje vrijeme na svojem mijestu pokazati, da u otačbeništvu hrvatskomu ne popuštaju nikomu, ali ti muževi, ovaj čas, ne spadaju u nijednu općinu, nje nije narod slobodno izabrao, na nje, dok su soldati, ne spadaju zakoni ni odnošaji, koji će se pretresivati i graditi: oni nisu nikakove narodnosti ni domovine.

Kako njih danas, tako nam može Austrija sutra ovdješnju posadu ili drugu svoju soldačiju u sabor poslati. Dakle dosta nam je izjaviti, da mi te ljude ne priznajemo za zastup nike Granice. A oni ako hoće i mogu, neka s nami slobodno sjede.

Tudjinca u svoj sabor pustiti ne bi ni najkukavniji narod učinio ni trpio

Kasnije, tijekom zasjedanja Sabora Strossmayerovi narodnjaci ipak popuštaju i priznaju graničare kao punopravne zastupnike nakon čega Starčević prestaje sudjelovati na klupskim sjednicama.

1865.

15. siječnja 1866.

Adresa Franje Račkog u Saboru

Većina zastupnika prihvaća adresu Franje Račkoga tj. načelno se prihvaća “Listopadska diploma” i “Veljački patent“. Adresa je bila odgovor sabora na reskript kralja za sazivanje Sabora od kojeg se očekivalo da usvoji diplomu i patent te riješi državnopravni odnos s Mađarskom.

Prihvaćanjem adrese se priznaje da je Hrvatska zemlja Austrijskog carstva te se poništavaju odluke saziva iz 1861. godine u vezi sporne diplome i patenta.

15. siječnja 1866.

27. siječnja1866.

Odgovor adresi Franje Račkog

Fragmenti govora u Saboru:

Mi gospodo, imamo zakone, koje sila gazi, a u životu kod nas neima zakona osim samovolje, neima političke stranke osim cela naroda i nekoliko čeljadi, koja gleda, da joj tudjinac u njezinoj domovini, njezina kruha zalogaje deli; kod nas neima javna mnenja osim vike i piskaranja ljudih što prodanih što na prodaju; kod nas neima težnje osim da se ovoga nevoljničtva izhodimo ; jednom rečju, kod nas neima ništa osim pogažena zakona i osim sužanjstva: — mi nedobismo prestolan govor, i s toga, kod nas, govoriti o adresi saborskoj, isto je što govorit o kupovanju bez prodavanja ili u uzdarju bez dara.

Mi znamo da imamo sveta prava, koja su silom pogažena, znamo da nije nikakova providnost, nikakova milost božja, Hervatsku nikomu poverila, nego da otci naši, slobodnom voljom naroda, počev od Ferdinanda I. pak do Ferdinanda V., iz prejasne obitelji Habsburgah izabirahu svoje vladare; znamo da uvet svih izborah biaše taj: da mi izveršivamo dužnost podložnikah, a da naš kralj izveršiva svoju dužnost, štujuć i obderžavajuć prava naše domovine.

Da Bog dao ter drugi nitko nekazao vam o tomu postupku ovo što ja kazah; da Bog dao ter osim mene nitko nerekao, a nedošlo vreme koje bi mi pravo dalo; nedcšlo vreme kada ćete svi uviditi, da ste tim vašim zaključkom iz ove dvorane stupili u austriansku pokrajinu na mesta da ste se povratii u kraljevinu Hervatsku, još danas pred Bogom i pred narodi zakonito slobodnu i samostalnu.

27. siječnja1866.

13. veljače 1866.

Osjedio preko noći

Ante Starčević je osjedio u noći nakon izglasavanja adrese kojim je omogućeno kralju samostalno odlučivanje o državnotvornim pravima Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.
13. veljače 1866.

24. studenog 1866.

Grob narodne slobode i samostalnosti

Tijekom sjednice Sabora trebalo je odrediti sudjelovanje Sabora na svečanosti povodom dvjetogodišnjice smrti sigetskog junaka Nikole Šubića Zrinskog.

Ante Starčević tom prilikom govori:

Kaže se, da su Magjari početnici te svetkovine; ja se ne ću mješati u posle Magjara, kao što ne trpim, da se oni upliću u posle Hrvata.

Nu ako su Magjari zadovoljni, što ih je Nikola Zrinski branio od Turčina za Austriju; ako su zadovoljni sa svojom 340godišnjom prošlosti u Austriji; ako su Magjari zadovoljni s budućnošću koju im je Austrija pripravila; ako scijene, da su sretniji od Bulgara, da ne reknem Rumunja; ako je Magjarom to sve po ćudi, prosto im bilo to svetkovanje.

Nego za Hrvate ne ima razloga svetkovati uspomenu toga čovjeka, osim onih Hrvata, koji nalaze u njem svoje ogledalo, čovjeka, kojega je Hrvatska rodila i obogatila, a on ju je zato tudjincem žrtvovao.

A što je najljepše, svetkovina je ova tako prikrojena, da njom svetkujete i ukaze, kojim smo ovih dana počašćeni. Ta zvona, koja imadu zvoniti, te lumbarde, koje imadu pucati, namijenjene su, da zvone i pucaju nad grobom naše narodne slobode i samostalnosti.

To je moje mnijenje o toj svetkovini, i zato očitujem, da ne ću narod obmamljivati ni razjarivati, za da on brani svoje sužanjstvo, i da se veseli nad svojom sramotom i nesrećom, da se neću veseliti nad timi pogrdnimi ukaži, jednom riječju, da neću biti dijelnikom te svetkovine, koju vi narodnom zovete, a vi ju svetkujte, kako vam drago.

24. studenog 1866.

16. prosinca 1866.

Povratak Kvaternika u Hrvatsku

Kvaternik se vraća u Hrvatsku nakon amnestije za štamparske delikte upućene od strane kralja.

Kasno navečer 16. prosinca dolazi u Zagreb i sljedećeg dana posjeti Starčevića. Kvaternik u svom dnevniku opisuje ponovni susret:

Srce mi je igralo u grudima od uzrujanosti približavajući se stanu i sobi njegovoj. To su neopisiva čuvstva. Pokucam, udjem u sobu. On je spavao u krevetu. Moj dolazak ga probudi. Protare oči, vas ganut. Sjedne na krevet, bez ijedne riječi me zagrli, izljubi najčustvenije. Prva mu riječ bijaše: sad vjerujem, da Bog jest. Predćutio sam tvoju blizinu, tvoj dolazak, a to je moglo samo od Boga doći.

Jesi, odvratim ja. Samo duša predćuti, a gdje je duša, tu je Bog.

Starčević mu predloži da posjeti Strossmayera i bana Šokčevića kako bi ga zaštitili od Beča, što su obećali učiniti. Nakon toga Kvaternik krene prema obitelji u Novigrad kako bi proveo s njima božićne blagdane, no ubrzo sazna kako je poslan nalog iz Zagreba da ga se otjera preko granice

U svom dnevniku piše:

Nakon 13 dana boravka u domovini, za kojom čeznem toliko, koju toliko ljubim i želim vidjeti sretnu, moradoh ju ostaviti na zapovijed tugjinaca, koji su s njome zagospodovali.

16. prosinca 1866.

19. prosinca 1866.

Pobornici panslavizma

Adresa Hrvatskog sabora od 19. prosinca 1866. isticala je državnost i teritorijalnu cjelokupnost Trojedne Kraljevine te opredjeljenje za samostalne pregovore s vladarom o uređenju Monarhije.

Želje hrvatske politike, međutim, više nisu mogle utjecati na tijek događaja koji su konačno doveli do sporazuma vladara s mađarskim plemstvom, jer su još prije zasjedanja Hrvatskog sabora pregovori o nagodbi ušli u završnu fazu.

Ministri predsjednici Ugarske, Andrassy, i Austrije, Beust, postigli su dogovor da se dualizam izgradi na prevlasti austrijskih Njemaca i Mađara, zanemarujući potpuno interese Slavena, koje su gledali samo kao predmet vlasti te pobornike “panslavizma?”, odnosno saveznike Rusije opasne za Monarhiju.

19. prosinca 1866.

17. siječnja 1867.

Zvekan

U Zagrebu je pokrenut prvi političko-satirični list u Hrvatskoj Zvekan, koji je bio dostupan samo užem krugu čitateljstva, no njegov utjecaj je bio velik.

Napadajući i ismijavajući prvenstveno ideologiju i politiku Narodne stranke, ali i općenito mane i poroke svoga vremena, Starčević istovremeno zagovara promjenu postojećeg stanja u skladu s pravaškim idejama i koncepcijama.

17. siječnja 1867.

3. svibnja 1867.

Osporena adresa

Kralj u svojem reskriptu osporava adresu od 19. prosinca 1866., ukazujući da se ona udaljila od članka 42. i od vlastite adrese od 12. veljače 1866., u kojoj je priznato jedinstvo krune, jedinstvena krunidba te povijesna veza s Ugarskom i nedjeljivost zemalja ugarske krune. Svi su to prethodno priznali, no u najnovijoj adresi odstupaju od toga i žele samostalno uređivati zajedničke poslove s monarhijom.

Kralj sada štiti magjarsko stajalište. Uz to, svojem reskriptu pridodaje zaključak ugarskog sabora, kojim se ističe neraskidivo jedinstvo Ugarske i Hrvatske te potreba da Ugarska i Hrvatska budu jedinstveno zastupane u delegacijama koje će razmatrati zajedničke poslove zemalja ugarske krune i austrijskim zemljama.

Ugarski sabor poziva zastupnike hrvatskog sabora da prisustvuju krunidbi i izradi krunidbenog zavjeta. Kralj to čini i u svom reskriptu. Što se tiče ostalih otvorenih pitanja između Hrvatske i Ugarske, ona će se kasnije riješiti i raspraviti.

3. svibnja 1867.

1867.

Bi li k slavstvu ili ka hrvatstvu. Dva razgovora

Najznačajniji Starčevićev spis u Zvekanu bio je “Bi-li k Slavstvu ili ka Hrvatstvu“, koji predstavlja kamen temeljac za razumijevanje njegova ideološkog sustava.

Što ima narod hervatski raditi; to, ako hoće, neka pazi narod hervatski. Ja nisam diktator Hervatah, ter, u njihovo ime, sve kad bi i hteo, nemogu govoriti. A što se mojih osobnih nazorah dotiče, znate, da spadam među Stekliše, u stranku prava. Neznam koliko nas ima ovakvih. Nikada nisam gledao kolio nas je kojega mnenja, nego sam nastojao da ostanem na pravnu, zakonitom temelju. Makar sam samcat ostao, tako ću i ubuduće raditi.

1867.

28. srpnja 1867.

Monarhijski dualizam

Franjo Josip postaje ugarski kralj 8. lipnja, a 28 srpnja ratificira Austro-ugarsku nagodbu, dokument koji je i na službenoj državnoj razini uveo monarhijski dualizam. Zemlja je podijenjena na dva dijela, Cislajtaniju i Translajtaniju, austrijski i ugarski dio, a naziv države promijenjen je u Austro-Ugarska Monarhija.

Hrvatska je u toj podjeli i dalje ostala rascjepkana (Dalmacija i Istra pripale su Austriji, a Banska Hrvatska i Slavonija Ugarskoj, s tim da je Banska Hrvatska imala poseban status), no zato je jedina od svih slavenskih zemalja unutar Monarhije dobila pravo na vlastite pregovore.

28. srpnja 1867.

1867.

Pisma Magjarolacah

Počeo je objavljivati Pisma Magjarolacah 
satiričkom časopisu Zvekan i nastavio u Slobodi.

Mađarolci” je posprdni termin koji je prvu polovinu posudio od riječi “Mađari”, a drugu od riječi “Tirolci”. Odnosio se na dio hrvatske koja je svoj socijalni boljitak tražila u služenju stranim interesima – u to vrijeme, mađarskim i austrijskim – radije nego u promoviranju interesa vlastitog naroda.

1867.

20. listopada 1867.

Novi izborni zakon

Dana 27. lipnja 1867. godine namjesnik banske časti postaje barun Levin Rauch koji je imao zadaću provesti nagodbu s Ugarskom.

Izrađuje novi izborni zakon jer shvaća kako s postojećim zakonom unionisti nemogu imati većinu. Kralj oktrotira novi izborni zakon 20. listopada 1867. godine kojim je povećan broj “virilista” odnosno nebiranih sabornika – velikaša, a broj biranih zastupnika je ograničen na 66.

Starčević nije izabran u saziv Sabora zbog izbornoga zakona po kojem su bili isključeni doktori filozofije koji nisu istodobno i posjednici

20. listopada 1867.

1868.

Ime Serb

Knjiga se bavi jezičnim i kulturnim razlikama između Srba i Hrvata. Starčević tvrdi da su Srbi i Hrvati različite nacije s različitim jezicima i običajima, suprotstavljajući se ideji jedinstvenog južnoslavenskog identiteta.

“Ime Serb” je bio odgovor na ideje srpskog jezikoslovca Vuka Karadžića da štokavsko narječje treba biti temelj književnog jezika i Srba i Hrvata. Starčević u knjizi kritizira Karadžićeve stavove i zalaže se za priznanje hrvatskoga jezika i njegova posebnog identiteta.

Knjiga je imala značajan utjecaj na politički diskurs toga vremena, potaknuvši raspravu o nacionalnom identitetu i odnosu Srba i Hrvata. Ostaje važno djelo u povijesti hrvatske književnosti i političke misli.

1868.

Srpanj 1868.

Hrvatsko-ugarska nagodba

Sporazumom izaslanstva Hrvatskog sabora i Ugarskog sabora je uređen položaj Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije i Kraljevine Ugarske unutar ugarskog dijela Austro-Ugarske Monarhije i ustroj središnje vlasti u Hrvatskoj temeljem kojega su Ugarski i Hrvatski sabor donijeli odgovarajuće zakone.

Hrvatska je u većini poslova postala ovisna o Ugarskoj. Bana je imenovao kralj na prijedlog ugarskoga ministra predsjednika, a odgovornost ministra za Hrvatsku i Slavoniju izuzeta je od Hrvatskoga sabora i podređena zajedničkom saboru u Pešti. Iako je službeni jezik u Hrvatskoj bio hrvatski, a zajednički su poslovi trebali biti dvojezični, u praksi je dolazilo do učestalih kršenja tih odredbi.

Hrvatski sabor prihvatio je tekst Nagodbe, Ugarski sabor prihvatio ga je uz dodatak da grad Rijeka s kotarom pripada izravno Ugarskoj.

Srpanj 1868.

20. studenog 1868.

List Hervat

Prvi je svezak lista Hervat izašao 20. studenog 1868. godine. Hervat je bio dvomjesečnik i prva potpuna politička revija u Hrvatskoj . Izašlo je šest svezaka na 48 stranica, a uvodnik je pisao Starčević. Iako je list bio namijenjen inteligenciji, većinom su ga čitali mladi. Glavni pokretači bili su Eugen Kvaternik, koji je još uvijek bio u tuđini i imućni zagrebački odvjetnik dr. Matok.

Cilj glasila je bio:

Skinuti krinke onim, koji su naš narod kojekakvim načini i sredstvi turnuli do poniženja i nesreće, ter nastoje, da ga u tomu stanju drže.

Na zakonitu temelju stojeć braniti ili iskat pravnim načinom i pravičnimi sredstvi sveta prava našega naroda i naše domovine. Razvijati načela društvena, državna i medjunarodna življenja . . . Narodu hrvatskomu bistriti njegova prava i potrebe, ter mu kazati sredstva za osigurati prava, za odtisnuti potrebe. Ovomu narodu razlagati, da on svoju sretnu budućnost može osnovati radeć o sreći i slobodi dostojnim načinom, samo na svojoj povjesničkoj ili, što je isto, današnjoj pravnoj narodnosti.

U srpnju 1869. godine Matok odlučuje prekinuti tiskanje lista zbog socijalnih i političkih pritisaka.

20. studenog 1868.

1869. - 1875.

Pisma Eduardu Halperu

U radu su priređena i kritički obrađena pisma (35) što ih je od 1869. do 1875. Ante Starčević poslao svom stranačkom prijatelju i financijeru Stranke prava Eduardu Halperu Sigetskom. Ona, osim opisivanja političke situacije u tadašnjoj Hrvatskoj i AustroUgarskoj, sa Starčevićevoga pravaškoga gledišta uglavnom pokazuju njegova razmišljanja o tekućoj hrvatskoj politici te složenim odnosima narodnjaka i mađarona u Saboru.

Većina pisama pruža Starčevićeve poglede na politička zbivanja kad je nakon Rakovice politička aktivnost Stranke prava i samog Starčevića zabranjena te se Starčević u Jastrebarskom, gdje živi i radi kod svoga sinovca dr. Davida Starčevića, nalazi zapravo izvan političkih zbivanja. Posebno je zanimljivo nekoliko pisama koja nedvojbeno pokazuju da Starčević nije znao za pripremani Kvaternikov ustanak u Rakovici.

1869. - 1875.

Srpanj 1870.

Franjo Josip I. potvrđuje “Riječku krpicu”

Kralj Franjo Josip I. na Ugarski i Hrvatski sabor šalje ispravke, prema kojemu je proglašeno da grad Rijeka, luka i kotar riječki čine “posebno s ugarskom krunom pridruženo tijelo”, o čijem su se statusu imali sporazumjeti zastupnici Hrvatskoga i Ugarskoga sabora te Rijeka.

Tako izmijenjeni tekst ušao je u madžarski izvornik, a na hrvatski su ispravljeni tekst u Beču jednostavno nalijepili cedulju s novim tekstom tzv. “riječka krpica”.

Hrvatski sabor prihvatio je tu bitnu promjenu, a kralj je ispravio madžarski tekst Nagodbe i potvrdio odluku u srpnju 1870. godine.

Srpanj 1870.

23. srpnja 1870.

Nekolike uspomene

Nekolike uspomene odražavaju Starčevićev čvrsti stav o hrvatskom nacionalnom identitetu, suverenosti i samostalnosti. Knjiga obrađuje različite teme, poput potrebe zaštite hrvatskih interesa, važnosti njegovanja kulturnog i jezičnog identiteta te značaja promicanja političke autonomije.

Starčević je ovom knjigom želio odgojiti i nadahnuti hrvatski narod, potaknuvši ga na ponos svom nacionalnom identitetu i zauzimanje za svoja prava.

23. srpnja 1870.

4. listopada 1870.

Naputak za pristaše Stranke prava

Sastavio 4. listopada 1870. godine, a 1871. objavio je “Naputak za pristaše Stranke prava” u tjedniku “Hervatska” br. 27., str. 4, god.

Zauzimao se za otvorenost svoje stranke svim slojevima hrvatskog društva te ljudima različite vjeroispovijesti, smatrajući to preduvjetima nacionalnoga jedinstva. Ujedno se suprotstavio sudjelovanju klera u političkom životu, zbog čega su ga često osuđivali u crkvenim krugovima.

4. listopada 1870.

Svibanj 1871.

Izbori i novi saziv Hrvatskog sabora

Koloman Bedeković Komorski zamjenjuje Raucha na mjestu hrvatskog bana i raspisuje izbore po starom izbornom zakonu u kojima Narodna stranka dobiva većinu i ruši Mađarone. Nezadovoljstvo postignutom Nagodbom rezultiralo je porazom Unionističke stranke na izborima, osvajaju samo 13 mandata nasuprot 51 opozicije.

Ante Starčević se kandidira uz pomoć Edoarda Helpera koji je na njega prepisao dio svog imetka kako bi izbjegao nepravednu zakonsku odredbu zbog koje nije imao pravo na kandidaturu. Starčević postaje zastupnikom krapinskog kotara Đurmanec.

Kao svoj aktualni program ističe uvođenje sveopćeg izbornog prava, uređenje zadruga s ciljem zaustavljanja komadanja i uništavanja seoskih posjeda, uređenje i proširenje autonomija općina i uređenje luknarskog pitanja tj. redovitih davanja crkvi.

Svibanj 1871.

1871.

Naša domovina već god. 1866. izdana Švabi i Magiaru.

Da ne bude Praiz potukao Austriju, mi bi danas spadali pod Beč, kako tamo Spadaju i naša braća s preko Sutle. Uz današnje opstojnosti padamo pod Švabu onaj čas, kada se otmemo Magjaru

Magjar nam je dao povlastica, koje Švaba ne bi bio dao. Te povlastice oslabljene su kroz druge ustanove i opstojnosti, ter ne vrijede ništac.

U tom odnošaju podložništva naprama Magiaru i naprama Austriii, raditi za Magjara znamenuie raditi proti Hrvatskoj: raditi proti Magiarom znamenuje raditi za Austriiu i time proti Hrvatskoj… Ja neću raditi ni za Magjara ni proti Magiaru, ni za Austriju ni proti Austriji, nego za Hrvatsku. Neka bude Magiar sretan u Magjarskoj; neka bude Austrija sretna kod svoje kuće. nu nada sve neka bude Hrvat sretan u Hrvatskoj.

Od kako mogu već desetak godina, ja držim i kažem, da medju Hrvati i Magiari može samo jedan koristan odnošaj stajati. Taj je odnošaj, da se složno branimo proti iz. vanjskom neprijatelju. Ja tvrdo vjerujem, da će se Magjari, ali prekasno, jagmiti da s nama načine taj odnošaj.

Ako bude potrebno mi možemo taj odnošaj načiniti i sa Austrijom i s Italijom i s drugim državami, nu uvijek treba da radimo kao narod s narodom, kao država sa državom, a ne kao općina sa domovinom, kao sužanj sa gospodarom.

1871.

8 - 11. listopada 1871.

Rakovička buna i smrt Eugena Kvaternika

Ustanak za odcjepljenje Hrvatske od Austro-Ugarske Monarhije, što su ga izveli Eugen Kvaternik i njegovi suradnici oko Rakovice kraj Slunja, na području Vojne krajine.

Uvidjevši da neće dobiti pomoć iz inozemstva za pripremanje zajedničkoga talijansko-madžarsko-hrvatskog ustanka, za koji je vodio pregovore 1863–65., E. Kvaternik odlučio se na ustanak pučanstva uz pomoć nezadovoljnih krajišnika.

Osnovana je Privremena Vlada i objavljen Proglas narodne hrvatske vlade u kojem su kao glavni ciljevi navedeni oslobođenje hrvatskog naroda od madžarsko-njemačkog ropstva, uvođenje slobodnih županija umjesto krajiškog uređenja, uvođenje slobode vjeroispovijesti te jednakosti pred zakonom.

Istoga dana vojska je opkolila Slunj i spriječila širenje bune prema sjeveru, ustanički pohod je propao i proglašen je prijeki sud, a austrijska vojska opkolila je ustaničko područje.

Eugen Kvaternik zajedno s ostalim vođama ustanka poginuo je 11. listopada pri pokušaju proboja u Bosnu, tadašnju Tursku.

8 - 11. listopada 1871.

12. listopada 1871.

Progon pravaša

Nakon Rakovičke bune 1871. usliedio je progon pravaških prvaka. U noći s 12. na 13. listopada uhićeni su Ante Starčević, David Starčević, privremeni urednik “Hervatske” Matasić i Milan Novak.

Službene novine javljaju kako su kod Davida Starčevića pronađena pisma “koja dokazuju, da je ovaj ustanak u savezu sa parižkom internacionalim i ruskom revolucionarnom strankom“.

Ubrzo su se i ostale tiskovine uključile u blaćenje i klevetanje pravaša. “Pozor” i “Narodne novine” međusobno optužuju Mađarone i Narodnjake za podržavanje Stranke prava i pridonošenje ustanku.

Nakon istrage svi privedeni zagrebački pravaši su pušteni na slobodu. Ante Starčević pušten je 24. prosinca nakon čega se povlači iz političkog života. Prijateljsku ruku i nužni smještaj pružao mu je Lavoslav Šram, odvjetnik i dopredsjednik Hrvatskog sabora, kod kojeg je Starčević kao mladić radio u odvjetničkoj kancelariji.

Kasnije odlazi kod Davida Starčevića u Jastrebarsko i radi u njegovom odvjetničkom uredu, a političke događaje prati uglavnom preko tiska, ali i preko povjerljivih pouzdanika i prijatelja simpatizera pravaštva koji mu donose različite informacije.

U njemu tada vlada ogorčenje prema političkim elitama i narodu, što se vidi i u pismima Edouardu Halperu, a slično je u svojim uspomenama pisao i pravaš Fran Folnegović spomenuvši da mu je Starčević tada izjavio:

“I zato velim vam, kada bih mogao jednim pogledom oka svog spasiti taj narod, ja ga ne bi ni toga pogleda udostojao.”

12. listopada 1871.

1871.

Narod hrvatski imade domovinu najpogodniju u Evropi. Zemlja mu nosi obilno svih darova naravi — kad ne bi deračina otimala preveliki dijel muke njegove; kad bi se blaga podiglo koje zatrla nerazložna državna uprava; kad ne bi šume tamanila slijepa sebičnost tuđinstva.

Narod hrvatski ima u svojoj zemlji toliko rijeka. Kad bi se te rijeke uredile, onim novcima hrvatskim koje tuđinac troši za se, koliki bi se prejeftini putevi trgovini otvorili!

Narod hrvatski imade more! More Jadransko, tako reći na vratima Istoka. More je vez i put trgovine sa cijelim svijetom. Kako cvatijahu Mletci, kako Dubrovnik, slobodu imajući i brodeći i trgujući!

U naroda hrvatskog, što je drugdje prerijetko, vjenčalo se junaštvo s umom. Srce jako, um bistar. Čini Hrvata u prošlosti prejasno pokazuju tu istinu.

-dr. Ante Starčević, Hervatska, 39
1871.

Lipanj 1872.

Pomilovanje optuženih

Josip Miškatović prvotno suradnik biskupa Josipa Jurja Strossmayera i Narodno liberalne stranke, a potom, nakon revizije Nagodbe 1873. godine, pristaša politike bliske unionistima u lipnju 1872. godine predložio je Saboru da se obrati predstavkom kralju kako bi amenstirao sve kojima krivnja nije dokazana, što kralj i učini.

Lipanj 1872.

20. rujna 1873.

Ban pučanin

Ivan Mažuranić započeo je svoj mandat tijekom kojega je proveo brojne reforme kojima je poboljšao hrvatsko pravosuđe, političku upravu i školstvo.

Uvedena je odgovornost bana odnosno vlade Saboru, dioba sudstva i uprave te neovisnost sudaca, moderna upravna organizacija, racionalnija sudbena organizacija i racionalniji kazneni postupak, moderniji penološki sustav, sloboda tiska i porotno suđenje, uređeno je pravo na javno okupljanje, donesen je zakon o zavičajnoj pripadnosti, liberaliziran izborni postupak, uvedeni su zametci nekih javnih služba, laicizirano je i poboljšano pučko školstvo i osnovao Zagrebačko sveučilište, uvedeno je obvezno četverogodišnje školovanje, a nadzor nad pučkim školama oduzeo je Crkvi te one postaju državne.

Neobičan je Mažuranićev niz prijelaza iz oporbene u vladajuću ulogu i natrag, što svjedoči o iznimnom državničkom umijeću, velikoj pronicljivosti, upornosti i snazi duha. Starčevićeva je rasudba kako je riječ o »sluganskoj naravi« u službi austrijske vladajuće garniture ne samo jednostrana i manjkava nego i nepravedna.

20. rujna 1873.

1875.

Novi saziv Sabora

Nakon Rakovičkog ustanka naziv Starčevićanac, odnosno pristaša Stranke prava, bio je istovjetan s pojmom veleizdajnik.

Dugoselski izbornici 1875. predlažu kadnidaturu Anti Starčeviću, no on odbija istu i predlaže Frana Folnegovića koji je jedini pravaš izabran u Sabor. 

1875.

1876.

Starčević o Mažuraniću

…ovde se neradi o nami ni o g. I. Mažuraniću, nego o Hervatskoj; Austria pozna g. I. Mažuranića još bolje nego mi; ona ga prezire kao prosta beamtera, koj skače za koru kruha; ona ga je učinila načelnikom naše vlade, jer su joj ga pravi Švabe kao pravoga Švabu preporučili i jer su ga hervatski Švabe proglasili demokratom, liberalcem, učenjakom, rečju, čovekom puka koj čovek da će moći Beču premnogo pokoristiti.

Ako župania u kojoj je rodjen, nepokaže, da do njega derži, naravska je, stvar, da će ga Austria još većma prezirati, i time da on neće moći učiniti ni ono malo dobra što ga možda želi. K tomu moguće je, da naš sud o tomu čoveku, nekada temeljit, već danas temeljit nije, jer možda je on morao poniziti se, služiti, pretvarati se do sada; možda je sužnjevanje desetak godinah iz njega iztesalo štogod čoveka; možda ga je dirnulo nastojanje Beča, koj ga prie Solferina htede, kako glas nosiaše, pod izlikom, da je šenuo s pameti, baciti u ludnicu ili barem u penziu.

Na nikakav način nevalja bez težkih razlogah čoveka obsuditi ni zabaciti, i ako je obsudjen, treba mu dati priliku, da se po pravi i pokaže.

Ante Starčević – fragment iz “Nekolike uspomene”, 1870. godine
1876.

1876.

Pasmina slavoserbska po Hrvatskoj

Iako mnogi misle da se taj izraz odnosi na etničke Srbe, to nije točno.

Izraz “slavoserbi” kod Starčevića označava pripadnike hrvatskog naroda koji su se odrekli svoga hrvatstva, označava domaće izdajice, sluge tuđina, one koji više vole tuđe nego svoje, one koji sve rade na štetu vlastitog naroda i države, one rođene “Hrvate” koji se srame svog vlastitog podrijetla i identiteta, kukavice, ljude ropskog, sluganskog, malodušnog, kmetskog mentaliteta, ljude bez časti, dostojanstva i ponosa, ljude bez nacionalne svijesti i čvrstog stava.

Do naziva “slavoserbi” dr. Ante Starčević je došao spojivši dvije latinske riječi sclavus i servus koje, i jedna i druga, znače: sužanj, rob.

1876.

20. srpnja 1878.

Okupacija BiH i dvije pravaške struje

Austro-Ugarska je okupirala BiH na osnovi odluke Berlinskoga kongresa. 

Nakon školske reforme među pravaškim studentima postojale su dvije struje. Jedna je dosljedno slijedila Starčevićev nauk, poricala postojanje Srba u hrvatskim zemljama i slavensko podrijetlo Hrvata te se protivila Hrvatsko-ugarskoj nagodbi i austro-ugarskoj okupaciji Bosne i Hercegovine

Druga je podržavala Makančevu protunagodbenu, jugoslavensku opoziciju i nalazila uzor u Folnegoviću i Mihovilu Pavlinoviću. Ta je struja priznavala postojanje Srba na hrvatskom ozemlju, prihvaćala je slavensko prapodrijetlo Hrvata te se protivila Nagodbi i podržavala okupaciju Bosne i Hercegovine.

Pravaši koji su toj suradnji težili htjeli su
prije ili kasnije na “slavenskom jugu” stvoriti državu koja ne bi imala čisto hrvatski nacionalni karakter, čemu se odlučno protivio Ante Starčević.

20. srpnja 1878.

1. rujna 1878.

Sloboda: list za politiku i narodne interese” bile su prve sušačke novine koje izlaze od 1878. na Sušaku, sve do 1883. Izlazile su tri puta tjedno i donosile političke, gospodarske i kulturne vijesti.

Od 1884. tiskale su se u Primorskoj tiskari, a u 1884. prelaze u Zagreb u tiskaru Davida Starčevića, gdje kasnije izlaze pod imenima “Hrvatska” pa “Hrvatska domovina” i konačno se sjedinjuju s “Hrvatskim pravom“.

1. rujna 1878.

1878.

Saziv Hrvatskog sabora

Ante Starčević izabran je u Kraljevici. Nije bio prisutan nakon izbora, pa se umjesto Ante izbornicima na izboru zahvalio David Starčević i obećao da će njegov stric zadržati kraljevički mandat, a odreći se đurmanečkog u kojem je još prije bio izabran.

U Đurmancu prepoučio je svojeg prijatelja, protuaustrijanca baruna Juraja (Gjuro) Rukavinu, koji je naknadno jednoglasno izabran za Sabor i koji će biti izabran za predsjednika kluba Stranke prava.

1878.

6. listopada 1878.

Pripojenje BiH Hrvatskoj

Hrvatski sabor usvojio je adresu kojom traži postupno pripajanje BiH Hrvatskoj. Kralj Franjo Josip I. je na to prekorio Sabor zbog prekoračenja ovlasti.

Od šest pravaških zastupnika u tom sazivu Sabora samo je Ante Starčević bio protiv pripojenja BiH. Razlog takvog stava jest što je i sama Hrvatska tada bila razdijeljena i porobljena.

6. listopada 1878.

1878.

…u Hervatskoj biaše muževah, ja medju njimi, koji razmotriv stanje stvarih dobiše osvedočenje: razvili se i razuzlali zameršaji Europe kako mu drago, po Hervate bi bilo najbolje u zakonitoj samosvojnosti ostati pod vladajućom dinastiom; obstanak ove dinastie stoji od Hervatah; obstanak Hervišah kao srećna naroda, glavno stoji od vladajuće dinastio; obatanak Hervatah i Magjarah, kao narodah, stoji od sloge koja ih ima vezati…

– dr. Ante Starčević
1878.

1878.

A zauzetje Bosne i Hercegovine, bez prava koje na te zemlje ima samo kraljevina Hervatska, i bez jakosti, načinom koj nosi bilegu potajna posvojenja, nemože imati drugi konac van da u kratko vreme svojega trajanja upropasti i one zemlje, i da uskori zahteve izvanjske proti toj monarkii. Narod hervatski mogao bi verovati da će te zemlje ako ostanu pod žezlom vašega veličanstva, kraljevini Hervatskoj utelovljene biti, kad bi uda ove kraljevine koja su pod tim žezlom, sjedinjena bila. A narod bi se hervatski onomu utelovljenju mogao veseliti samo onda, kad bi ova kraljevina imala svoja prava kojih uživanjem bilo bi puku i onih zemaljah pomoženo…

– dr. Ante Starčević
1878.

1879.

…Moguće je da se iz mala, radeći i štedeći, steče mnogo; a nije moguće da se do većega dodje ludujući, zanemarujući ono što se ima” Ta je Starčevićeva misao praktični putokaz, kako na razini pojedinca tako i na razini zajednice, koji ni danas nije zanemariv.

… Naš je narod kroz vekove varan, zamamljivan i tlačen, i to uvek neposredno od svojih sinovah. Tomu je posledica da ovaj narod skoro nemože razabrati dobro od zla, svojega prijatelja od svojega neprijatelja, i da se nemože svojski za ništo zauzeti, nego serne kamo ga jačji porene, bez-da ikomu veruje”

– dr. Ante Starčević
1879.

1879.

Ruski odnošaji

Objavljena knjiga “Ruski odnošaji” koja sadrži tri članka o Rusiji, izvorno napisana u listu Sloboda – “Rusija na istoku“, “Oporuka Petra Velikog” i “Ruski pokret“.

U prosincu 1886. zastupnik Stranke prava Erazmo Barčić drži strastven govor u Hrvatskom saboru, izražavajući nadu da će ruska intervencija u Austro-Ugarskoj omogućiti hrvatsku neovisnost.

1879.

21. veljače 1880.

Ban Pejačević

Mažuranić je na vlastitu molbu riješen banske časti, umjesto njega imenovan je grof Ladislav Pejačević.

Po naredbi ugarskog ministra financija Szapáryja na financijskim uredima u Zagrebu skinuti su hrvatski natpisi, a umjesto njih postavljeni su grbovi s hrvatskim i mađarskim natpisom.

Ministarsko vijeće zaključilo je da će se dvojezični grbovi postaviti u Zagrebu kako bi se time time spasio povrijeđeni ugled državne vlasti. Radi toga zaključka podnio je ban Pejačević 24. kolovoza ostavku, koju je kralj 4. rujna prihvatio.

21. veljače 1880.

1880.

Objavljena knjiga “Nagodbe” sastavljana od članaka preštampanih iz lista “Slobode”

“Bez dvojbe, svoju narodnost ljubit i unapredjivat najsvetie je deržanstvo svakoga čoveka; ali nitko pametan nemože misliti da se narodnost dade silom uzderžati, a kamo razširiti. Jer kad je rimska narodncst propala, koja druga da se smatra neumerlom? Koja narodnost nemože u slobodi i jednakosti s drugimi sestrami obastati, ona pokažuje slabu životnu snagu, pa bi bio greh u zaludu hteti ju deržat u životu.”

– dr. Ante Starčević
1880.

15. srpnja 1881.

Vojna krajina vraćena Hrvatskoj

Proglasom proglašeno je sjedinjenje Vojne krajine s Hrvatskom. Bana Pejačevića je, kao kraljevskog povjerenika, zapala zadaća provedbe sjedinjenja. Vlast zagrebačke generalkomande, kao vrhovne upravne krajiške oblasti, prestala je 1. kolovoza 1881., kad je uprava Krajine, nakon dva stoljeća traženja, bila predana banu.

Početci krajine sežu u sredinu 15. stoljeća, kad je Matija Korvin počeo graditi obrambeni sustav protiv Osmanlija. Vojna krajina sastojala se od triju područja: Hrvatsko-slavonske, Banatske i Sedmogradske krajine.

15. srpnja 1881.

04. rujna 1881.

Ne tražim neprilike ni pogibelji; nu kada se rado o pravu domovine, o sreći naroda hrvatskoga, ja ne znam za nikakovu pogibelj, za nikakovu nepriliku, za nikakovu žrtvu, nego nastojim da ispunim moje držanstvo (dužnost), i nakoliko mi to za rukom pođe, natoliko sam zadovoljan, ne pazeći na posljedice, koje se sama mene tiču.

– dr. Ante Starčević, govor u Krasici
04. rujna 1881.

04. rujna 1881.

U susret izborima Stranka prava izdaje proglas kojim predstavljaju svoj aktualni program u kojem između ostaloga piše:

Mi se pozivljemo na naše državno pravo, jer je to pravo u skladu s našimi probici. Ali danas, kad je sila zasjela na uzvišeno prestolje prava, danas stojimo na temelju naših probitaka i hoćemo ove dovesti u sklađ s našimi pravi. Nad naše interese skladne s našimi pravi ne poznamo drugoga prava. Najbliža nam je zadaća: samostalnost u svihstrukah državna života, sjedinjena samouprava hrvatskih zemalja, koje su pod dinastijom Habsburgo Lorenah.


Dr. Iv. Banjavčić, E. Barčić, P. Brantner, Iv. Dungjerović, Fr. Folenegović, M. Glavan, H. Hinković, dr. Lj. Jurinac, Mil. Kerdić, Ivan Mladinov, dr. Sil. Pallua. Fr. Pevalek, Mijo Tkalčić, Fr. Pilepić, Ant. Polić, Iv. pl. Radić, J. bar Rukavina, Ante Starčević, David Starčević i Andrija Valušnik.

Zbog potpisivanja proglasa odvjetnici Banjavčić, Barčić, Pallua, Pevalek, Pilepić, David Starčević i drugi su suspendirani po nalogu bana Pejačevića i njegovih savjetnika Derenčina i Živkovića.

04. rujna 1881.

Rujan 1881.

Izbori za Sabor

U predizbornoj agitaciji Stranke prava dominirala je protunagodbena retorika, a osobito se isticao nedostatak hrvatske financijske samostalnosti. 

Središnju ulogu imaju primorski pravaši, koji izdaju list “Sloboda“. Iste godine i sam se Starčević seli u Hrvatsko primorje.

Počinje politički uspon pravaškog tribuna Davida Starčevića, koji popularnost duguje iznimno radikalnim protunagodbenim istupima.

Nakon rezultata izbora postalo je očito da pravaši imaju simpatizere u svim slojevima, pa tako i svećenstvu, premda je Starčević zastupao neke antiklerikalne stavove.

Ante Starčević izabran je kao narodni zastupnik u Bakru i Krasici, a zadržao je bakarski mandat.

Rujan 1881.

23. ožujka 1883.

Glavna je stvar, da svi rade za narod i za domovinu, a neka se zovu kako im drago… Naše cepanje, naša nesloga stoji samo zato što ih izvana uzdržavaju i ojačuju… mi ne verujemo, da je gladnu i na studeni na pr. Srbu drugačije, nego na pr. Hrvatu… Zato makar se svi proglasili za Hotentote ili nas se svaki zvao posebnim imenom, samo da budemo svi slobodni i srećni!…

– dr. Ante Starčević, list Sloboda
23. ožujka 1883.

21. travnja 1883.

Dopunski izobri

Uoči dopunskih izbora 1883. i režimske Narodne novine morale su priznati da se Stranka prava po Krajini raširila preko granica u kojima se njezino djelovanje moglo ravnodušno promatrati. U nekim mjestima do prije nekoliko godina nije se ni znalo za pravaške pristalice, piše režimsko glasilo, a sada ih ima na stotine, jer Stranka prava je “organizirana bolje, ona radi i okretnije i uztrajnije od svake druge domaće stranke”, kapitalizirajući opće siromaštvo koje vlada u Gornjoj krajini. Iz Stranke prava izabrani su: Fran Prilepić, Ladislav Krajač, Milan Pavlović, Grga Tuškan i Makso Lončarević.
21. travnja 1883.

1. studenog 1883.

List Bič

Počinje tisak pravaškog humoristično-satiričnog lista “Bič, list za šalu i satiru” Njegov vlasnik i izdavač bio je pravaški nakladnik, publicist Gavro Grünhut.

Nakon imenovanja bana Khuena Hedervarya kreće svakodnevna cenzura i zapiljena. Odnos prema Biču svjedoči koliko su pravaška ideologija i politika režimu bile nepodobne.

Zagovarajući promjenu postojećeg stanja u skladu s pravaškim idejama, uredništvo je lista raznim izražajnim formama kritiziralo aktualnu političku i društvenu stvarnost te istaknute pojedince.

Poslijednji broj lista objavljen je 2. lipnja 1885. godine.

1. studenog 1883.

4. prosinca 1883.

Khuenovština

Khuen Héderváry stupa na bansku stolicu zbog mnogih nemira i nereda koji su izbili zbog mađarskog nepoštovanja Hrvatsko-ugarske nagodbe.

Nepunih 20 godina Khuenova banovanja često se nazivaju “khuenovština”. Riječ je o načinu vladavine koju obilježavaju politička samovolja i nasilje. Prema nekim povjesničarima, dolaskom Khuena Héderváryja na mjesto bana nastupilo je jedno od najmračnijih razdoblja u hrvatskoj povijesti.

Dana 5. listopada 1885. pravaški zastupnik Josip G(e)ržanić udario je Khuena. Razlog tome je Khuenova krađa hrvatskih arhivskih spisa, koje je dao tajno prenijeti u Budimpeštu, te njegov stav da ih je Hrvatska nepošteno prisvojila. Spise je vratio 1849. u Zagreb Ivan Kukuljević Sakcinski. Nakon “vritnjaka” pravaši Josip Gržanić, Grga Tuškan i David Starčević odstranjeni su iz Sabora sljedećih 60 sjednica, a posljednji će naročito doći pod Khuenov udar.

4. prosinca 1883.

1884.

Izbori

Uz svu moguću državnu spregu, nasilje, korupciju nije se mogao spriječiti dobar rezultat Stranke prava na izborima koji osvajaju 30 mandata u Saboru.

Nakon izbora, kako bi onemogućio rad opozicije tj. Stranke prava, pooštren je saborski poslovnik kojim se omogućilo predsjeniku Sabora isključivati “nepoćudne” zastupnike.

Ante Starčević izabran je kao zastupnik u Bakru.

1884.

5. listopada 1885.

Saborski Vritnjak

U ljeto 1885. ban Khuen Héderváry dao je tajno, po noći otpraviti mnoštvo srednjovjekovnih i novovjekovnih spisa iz zemaljskog arhiva u Budimpeštu. Radilo se o vrlo vrijednim hrvatskim arhivalijama, tzv. “Komorni spisi”.

Iako su ti spisi bili odneseni iz Hrvatske još u 18. stoljeću, ban Jelačić ih je vratio nakon pobjede nad Mađarskom. Riječ je o arhivskim spisima koji se odnose na povijest hrvatskog naroda.

Ubrzo dolazi do velikog političkog skandala i dramatične rasprave tijekom jesenjeg zasjedanja sabora, u kojoj je dr. Grga Tuškan dao prijedlog da se ban Khuen Héderváry stavi pod optužbu zbog krađe arhivskih spisa.

Ban Khuen Héderváry dao je izjavu kako su ti spisi 35 godina bili u hrvatskom posjedu.

“Što se pako tiče posjeda,. o kojem je gosp. zastupnik kazao, đa je bila u faktičnom posjedu zemlja preko 35 godina, to znamo svi, to ne mogu niti ja poreći. Ali, da li je to bio pošten posjed, kao što je to označio g. predgovornik, o tom bi ja podvojio…”

Nakon njegove izjave nastala je užasna buka i komešanje kod pravaša pri čemu su nasrtali prema vladinim klupama.

Ban Khuen Héderváry pokušao je pobjeći, no narodni zastupnik David Starčević ga je uhvatio, dok ga je drugi zastupnik, Josip Gržanić, udario nogom u stražnjicu.

“Narode! Tat je van izbačen! Ti si dobio zadovoljštinu!”

– Eugen Kumičić.

Simbolično, Josip Gržanić je od svojih stranačkih kolega dobio malu čizmu na dar.

5. listopada 1885.

9. studenog 1885.

Progon pravaša

Mjesec dana nakon “saborskog vritnjaka” David Starčević i Josip Gržanić privedeni su u istražni zatvor, kasnije i Eugen Kumičić.

Već 15. prosinca započela je rasprava tijekom koje se htjelo prekriti sramotu nanesenu banu.

David Starčević 18. prosinca osuđen je na 3 mjeseca zatvora, gubitak doktorata i odvjetništva. Josipa Gržanića čekala je jednaka sudbina dok se od progona Eugena Kumičića odustalo.

Banski stol naknadno je povisio kaznu na 5 mjeseci i kvalificirao ga kao prekršaj, a ne zločin.

Posljedice “vritanjaka” osjetio je i Mile Starčević, najmlađi Davidov brat, koji je tri dana nakon presude Davidu Starčeviću bez valjanog razloga izbačen iz sjemeništa i bačen na ulicu.

9. studenog 1885.

30. siječnja 1886.

Promjena imena Slobode

“Sloboda” mijenja naziv u “Hrvatska”, zbog mogućnosti da bi list nakon osude Davida Starčevića u “arhivskoj aferi” mogao biti zabranjen.

Jamčevinu za pokretanje lista Hrvatska u iznosu 4000 forinta položio je župnik iz Marije Bistrice, član Stranke prava dr. Juraj Žerjavić.

Starčević nastavlja objavljivati vanjskopolitičke osvrte i rasprave o raznim pitanjima.

30. siječnja 1886.

16. lipnja 1886.

Ujedinjena opozicija na izborima

Suradnja Stranke prava, Neodvisne narodne stranke i Stranke saborskoga središta bila je tijekom 1886. stalno na dnevnome redu iako se Starčević tome ogorčeno protivio.

Ban Khuen ipak je represivnim aparatom uspio slomiti cijelu oporbu, pa i političku snagu Stranke prava na izborima 1887. za Sabor na kojima je osvojeno samo devet saborskih mandata u odnosu na prošle izbore kada ih je bilo dvadeset i pet.

Ante Starčević izabran je u Čabarskom kotaru.

Pravaši tada preko Erazma Barčića predlažu lojalnu adresu, uz protivljenje Starčevića iako ju je potpisao, koja ima dva cilja: umjerenim tonom ponoviti Starčevićeva načela i pobiti veleizdajničke optužbe na račun Stranke prava.

U njoj su napuštena osnovna Starčevićeva načela o odnosu Hrvata prema kralju. Ističu se “podanički” i “prirođeni” osjećaji vjernosti kralju, a svojim sadržajem pravaška adresa iz 1887. prvi je put nagovijestila da se i u pravaškim redovima razmatra pitanje svrhovitosti daljnjega ustrajanja na Starčevićevoj idealnoj zamišljenoj politici.

16. lipnja 1886.

1888.

Jubilei

Knjiga Jubilei izdana je 1888. godine i govori o mnogim važnim pitanjima tog doba a posebice o crkvenim prilikama.

Tekstovi iz knjige su originalno napisani u listu Hrvatska koje je napisao u povodu takozvane “Svete godine” 1885. Te godine slavile su se značajne obljetnice, to jest 50. obljetnica misništva pape Lava XIII. i đakovačkog biskupa Josipa Jurja Strossmayera.

1888.

23. lipnja 1888.

Starčević u Saboru

U govoru od 23. lipnja Ante Starčević protivi se virilistima (članovi predstavničkoga tijela koji u njega ulaze bez izbora) i velikim Županima koji imaju mjesta u saboru među zastupnicima naroda. Zalaže se da im se stvori gornji dom u Saboru ukoliko im se želi dati mjesta u zakonodavstvu.

Tijekom rasprave je kritizirao bana Khuena koji je mijenjao izborni i saborski red, kako bi osigurao većinu. Starčević zagovara da se broj zastupnika odredi po broju pučanstva, da svaki glas vrijedi jednako i da izborni kotari preba broju pučanstva i glasova također budu izjednačeni. Protivi se povlasticama gradova. Zagovara da se uvede proporcijonalno izborno pravo, da se zaštite manjine.

23. lipnja 1888.

1. travnja 1889.

Ustavi Francezke

Knjga “Ustavi Francezke” posvećena je stotoj obljetnici velikoga političkog prevrata u Francuskoj.

Starčević smatra da je Francuska utjecala na sve zemlje u Europi, to jest da je Francuska dala novo lice Europi, odnosno njome su se nadahnuli svi europski narodi. U knjizi  objašnjava društveno uređenje, odnosno život u Francuskoj prije prevrata, to jest do donošenja prvog francuskog ustava kojim je kralj prestao biti jedini vlasnik i upravitelj zemlje, a podjela staleža na plemstvo, duhovništvo i “treći stalež” izgubila prvotno značenje.

1. travnja 1889.

27. travnja 1892.

Riječki sastanak

Održan je pravaški sastanak u Rijeci. Tada stvoreni zaključci su zadnja rezolucija “starog pravaštva” – ne spominje se okvir Monarhije. Na toj konferenciji je, nakon Kumičićevog govora o zaslugama “Starog”, Josip Frank predložio je izgradnju Starčevićevog doma.

27. travnja 1892.

2. lipnja 1892.

Poslijednji izbori

Izbori su održani  od 30. do 31. svibnja i 1. i 2. lipnja. Stranka prava imala je samo osam zastupnika u Saboru, a Ante Starčević je poslijednji puta izabran iz Delničkog izbornog kotara.

Tada je usvojena Frankova adresa koja se temeljila na prihvaćanju dualizma prema kraljevskoj zavjernici iz 1867., što je značilo napuštanje pravaškog stava prema dualizmu na temelju adrese iz 1878.

Frankovu adresu potpisao je i sam Starčević, međutim, svima u Saboru je bilo jasno da zbog bolesti i starosti nije znao što je potpisao jer se nakon potpisivanja u govoru okomio na dualizam. Naime, pravaški program na temelju Starčevićeva učenja nije priznavao Nagodbu.

2. lipnja 1892.

1892.

Iztočno pitanje

Odgovor Ante Starčevića na pismo Ivanu Krajaču iz 1976. godine nosilo je naslov “Iztočno pitanje“. Starčević 1892. godine neznatnim izmjenama revidira svoje stavove koji su prvo objavljeni u listu “Hrvatsko pravo”, a 1899. godine objavljeni u formatu knjige.

Svi istaknutiji hrvatski političari pisali su o mogućnosti rješavanja istočnog pitanja u korist Hrvatske ili južnoslavenskih naroda, o austrijskim nastojanjima da se to pitanje riješi i Osmanlije potisnu iz Europe, o Rusiji koja želi riještiti istočno pitanje u svoju korist uz pomoć pravoslavnih naroda (Grka, Srba, Bugara, Crnogoraca), ali i o otporu koji su tom rješavanju u korist Austro-Ugarske, Rusije ili malih balkanskih naroda pružali Francuska i Velika Britanija podržavajući Tursku.

Iako su o istočnom pitanju pisali Franjo Rački, Eugen Kvaternik, Imbro I. Tkalac, najoriginalnija rješenja dao je A. Starčević u svojoj knjizi Istočno pitanje. On potencira virtualna i povijesna prava Kraljevine Hrvatske na osmansku pokrajinu Bosnu i Hercegovinu, ali predlaže da one zbog zamršenosti istočnog pitanja i dalje ostanu u Osmanskoj Carevini uz unutarnje reforme.

Po njemu je istočno pitanje gotovo nerješivo i velesile ga neće i ne mogu riješiti, nego će od njega učiniti europski ili svjetski problem, što je, nažalost, današnja situacija u Bosni i Hercegovini potvrdila.

1892.

20. lipnja 1893.

Sastanak Starčevića i Strossmayera

U Krapinskim Toplicama došlo je do prvog susreta dvojice najvažnijih Hrvata toga vremena – Ante Starčevića i Josipa Jurja Strossmayera – i njihovog formalnog izmirenja. Sastanak je posljedica političke suradnje Stranke prava i Neodvisne narodne stranke protiv Khuena.

Đakovački biskup, uza sva svoja nacionalno-politička zastranjenja, ipak je puno učinio na području umjetnosti, obrazovanja i znanosti. Bez razvijanja i njegovanja tih triju grana narodnog bića, nema ni hrvatskog naroda.

20. lipnja 1893.

26. lipnja 1894.

Postavljanje kamena temeljca

Prinosi za izgradnju Starčevićevog doma su se počeli prikupljati 8. svibnja 1892., a dvije godine poslije, 26. lipnja 1894. položen je kamen temeljac. Tom je prigodom održana stranačka skupština na kojoj je donesen program temeljen na dogovoru s obzorašima.

Dom je izgrađen prema nacrtu arhitekata Lea Honigsberga i Julija Deutscha. Na proslavi otvorenja Doma “na 26. lipnja 1895. uz veliko saučešće pristaša iz svih krajeva Hrvatske”, izvedena je Starčevićeva himna, koju je na tekst Augusta Harambašića skladao Franjo Vilhar-Kalski.

Tijekom ljeta Starčević se useljava u veličanstvenu palaču u kojoj proživljava posljednje mjesece svojega života.

26. lipnja 1894.

16. listopada 1895.

Spaljivanje mađarske zastave

Spaljivanje mađarske zastave na Trgu bana Jelačića bio je izraz studentskog bunta protiv mađarizacije u Hrvatskoj.

Zagrebački sveučilištarci, prilično revoltirani diktatorskom politikom hrvatskog bana Khuena Héderváryja htjeli su skrenuti pozornost kralju Franji Josipu I. na Khuenovu samovolju i nasilje u Hrvatskoj povodom njegovog posjeta i otvaranja nove zgrade HNK. Među prvima uhićen je Stjepan Radić, aubrzo nakon toga 23 studenta.

Istraga je provedena veoma brzo, tako da je već sljedećeg mjeseca počela glavna rasprava pred kaznenim vijećem Kraljevskog sudbenog stola u Zagrebu. Optužnica je obuhvatila 48 okrivljenih studenata, kojima je kao glavno djelo stavljeno na teret da su opisanim kolektivnim činom izazivali razdor “stanovnika države jedne proti drugim” te da su time počinili kazneno djelo

16. listopada 1895.

22. listopada 1895.

Čista stranka prava

U ime Kluba Folnegović osuđuje prosvjedni čin spaljivanja mađarske zastave zagrebačkih studenata.

U manjini ostaju Ante Starčević, Eugen Kumičić, Josip Frank, Mile Starčević, don Ivo Prodan i Josip Gržanić koji se ne slažu s osudom.

Dana 22. listopada 1895. godine Ante Starčević predaje pismo kojim istupa iz Stranke prava, a među razlozima tog čina navode se razlozi isključivanja najstarijih stranačkih kolega iz rasprava središnjeg odbora te proglašavanje Josipa Strossmayera “za protektorata” Stranke.

22. listopada 1895.

28. veljače 1896.

Otac domovine, Ante Starčević, napustio je svoju voljenu Hrvatsku 28. veljače 1896. u svojemu Domu u Zagrebu. Prema oporučnoj želji pokopan je na groblju u Šestinama.

Na pogrebu je zabranio svaki sjaj, glazbu, pjevanje, zvonjenje i vijence. Tražio je da se tijelo položi u jednostavnu, nepomazanu drvenu škrinju, a sprovod obavi prema “jednom vrijednom duhovniku rimske crkve i po njezinu obredu”.

Veličanstven ispraćaj koji su pohodili građani iz cijele Hrvatske protegnuo se od njegova Doma preko Jelačićeva trga prema Šestinama. Spominje se broj od 30 000 ljudi u povorci te 20 000 promatrača.

28. veljače 1896.

Preporuka

Knjige

Poveznice

Javi se...

Kontaktiraj me

Hvala vam što ste odvojili vrijeme i posjetili našu inicijativu za Dana sjećanja na dr. Antu Starčevića. Cijenimo vaš interes i pozdravljamo sve povratne informacije, prijedloge ili pitanja koja možda imate.

Molimo koristite obrazac za kontakt u nastavku kako biste stupili u kontakt s nama. Potrudit ćemo se odgovoriti što je prije moguće.

Prati nas na društvenim mrežama
Kontakt obrazac