Prijedlog zakona o dodatnim poslovima

“Hrvatskoj je potreban zakon o dodatnim poslovima kako bi se omogućilo radnicima mogućnost dodatne zarade. Ovim zakonom bi također zadovoljiti potrebe poslodavaca za dodatnom radnom snagom, te iskorijenili rad na crno.”

– Marko Milanović Litre

Zašto nam treba Zakon o dodatnim poslovima?

Hrvatska se mora prilagoditi novim uvjetima i izazovima koji su se pojavili na tržištu rada kao posljedica korona krize.

U Hrvatskoj, Europi i svijetu tržište rada se radikalno izmijenilo od početka krize što je dovelo do niza problema u kojima su se našli radnici, a samim time i poslodavci.

Ovim prijedlogom zakona omogućit ćemo veću fleksibilnost radnicima za dodatnom zaradom s minimalnim davanjima poslodavaca prema državi.

Usvajanjem zakona o dodatnim poslovima spriječili bi demografski pad i stope iseljavanja radno sposobnih Hrvatica i Hrvata koji će imati priliku dodatno zaraditi u svojoj domovini, te iskorijenili rad na crno.

Tržište rada kao glavni pokazatelj

Tijekom ožujka 2021. Hrvatskome zavodu za zapošljavanje prijavljena su 23 034 slobodna radna mjesta, što je za 97,1 % više nego u ožujku 2020.

Najveći broj slobodnih radnih mjesta pristigao je iz djelatnosti: pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane (3.741 ili 16,2 %), prerađivačka industrija (3.218 ili 14,0 %), zdravstvena zaštita i socijalna skrb (2.984 ili 13,0 %), građevinarstvo (2.789 ili 12,1 %) te obrazovanje (2.401 ili 10,4 %).

Omogućimo rad onima koji žele raditi

Usvajanjem Zakona o dodatnom poslu omogućili bi mogućnost dodatne zarade svim umirovljenicima i zaposlenima.

Radnici koji obavljaju dodatne poslove

 

16.2%

Pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane

14%

Prerađivačka industrija

13%

Zdravstvena zaštita i socijalna skrb

12.1%

Građevinarstvo

10.4%

Obrazovanje